Index Vakbarát Hírportál

Nem kínzás miatt halt meg az Észak-Koreából kómában hazaszállított amerikai

2017. szeptember 28., csütörtök 14:37 | aznap frissítve

Nincs bizonyíték rá, hogy megkínozták volna Otto Warmbiert, a halálát oxigénhiány és pangó vérellátás okozta, áll a szerdán közzétett halottkémi jelentésben. Az Észak-Koreából kómában hazaszállított amerikai férfi halálával kapcsolatban a szakértők arra jutottak, hogy a vér- és oxigénhiányt ismeretlen sérülés okozta, amely azonban több mint egy évvel a férfi, Otto Warmbier halála előtt történt.

Nem tudjuk, mi lehetett, és feltehetően már sohasem derül ki

– mondta a halottkém.

A Cincinatti Enquirer megszerezte Warmbier halottkémi vizsgálatát, ami szerint
Warmbier fogsora jó állapotban van, a teste jól táplált, és csak kisebb sebek láthatók rajta, melyek egy része már kifakult, tehát régebbről származik. Az újabb hegek pedig orvosi beavatkozástól is származhatnak.

Warmbier bűne az volt, hogy megpróbált hazacsempészni egy propagandaposztert a szállodájából. Ügyéből az észak-koreai rezsim kirakatpert rendezett, Warmbier bűnbánó vallomását az állami televízióban is leadták. 15 év kényszermunkára ítélték, de fogsága utolsó évében már kómaszerű állapotban volt.

Szülei szerdán, a halottkémi jelentés nyilvánosságra hozása előtt azt mondták, hogy fiukat süketen, vakon, öntudatlanul üvöltve és rángatózva kapták vissza, miután 18 hónapig raboskodott egy észak-koreai börtönben.

Warmbier halálát a kommunista diktatúra azzal magyarázta, hogy a férfi ételmérgezést kapott, majd altatót adtak be neki. Az amerikai orvosok azonban nem találták botulizmus – egy baktérium által termelt méreganyag – nyomát a férfi szervezetében.

Észak-Korea orvosi ellátásban részesítette Warmbiert, dacára annak, hogy ellenségesen lépett fel az ország ellen, a kínzás vádja pedig egyike az Észak-Korea elleni alaptalan rágalmaknak

– idézte az észak-koreai külügyi szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön.

Később maga a külügyminiszter is megszólalt az eset kapcsán.

Ri Jongho külügyminiszter vén hülyének nevezte Donald Trump amerikai elnököt,

aki keddi Twitter-üzenetében azt írta, hogy az amerikai egyetemistát minden képzeletet felülmúlóan megkínozták Észak-Koreában.

Trump és klikkje ismét felhasználja Otto Warmbier halálát, hogy propagandát folytassanak Észak-Korea ellen

– mondta az észak-koreai külügyi tárca vezetője.

Rovatok