Index Vakbarát Hírportál

Ott maradtak az orosz csapatok Fehéroroszországban a mega-hadgyakorlat után

2017. szeptember 29., péntek 22:08

A hidegháború óta a legnagyobb hadgyakorlatot tartotta a héten az orosz katonaság, a fehéroroszokkal közösen. A Zapad fedőnevű gyakorlaton 12 700 katona, közel 700 harci jármű, repülők és hadihajók vettek részt, a balti államok, illetve a lengyel határ közelében, ami komoly aggodalmat keltett a határ túloldalán.

Az ukrán vezérkari főnök, Viktor Muzsenko a Reutersnek most azt nyilatkozta, hogy a hadgyakorlat végeztével az orosz csapatok nem tértek vissza Oroszországba, csak a légierő gépei repültek haza. Az ukrán álláspont szerint a gyakorlat támadó hadműveleteket tartalmazott, ellentétben az oroszok állításával, akik szerint egy fiktív háborús forgatókönyv alapján, kizárólag védelmi manővereket gyakoroltak a katonák.

Az orosz-ukrán viszony a Krím 2014-es elfoglalása óta nagyon feszült, az ukránok szerint gyakorlatilag nem hivatalos háborúban áll a két ország. Kijev abban reménykedik, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump el fogja majd látni őket modern légvédelmi és rakétaelhárító fegyverekkel, amelyek mögött nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.

Rovatok