Index Vakbarát Hírportál

Beengedték az ENSZ képviselőit a rohingják lakta területekre

2017. október 2., hétfő 11:48

A mianmari hatóságok lehetővé tették külföldi diplomatáknak és az ENSZ képviselőinek, hogy kísérettel felkeressék az ország nyugati Arakán tartományát, ahonnan a muszlim vallású rohingja kisebbség félmilliós tömege menekült el augusztus vége óta, írja az MTI.

Maungdau körzet kormányzati vezetője, Jet Htut elmondta, hogy hétfőn diplomaták három csoportját vitték a régió különböző részeibe. Részletekkel azonban nem szolgált arról, hogy mely országok diplomatáiról van szó.

Az elmúlt hetekben mintegy félmillió rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg tisztogatási műveletei elől, amelyet a rohingja muszlim szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul indított a hadsereg. Évtizedek óta ez a legnagyobb méretű migránsválság Ázsiában.

A mianmari kormányt éles nemzetközi bírálatok érték, amiért nem vet véget a hadsereg menekültválságot okozó akcióinak, és bírálták azért is, hogy nem engedte, hogy a területen történtekről önállóan megbizonyosodjanak segélyszervezeti csoportok, újságírók és más külföldiek. A múlt héten a diplomaták kísérettel tervezett látogatását is lemondták a hatóságok, a rossz időjárásra hivatkozva.

Az ENSZ főtitkára múlt héten azt mondta, hogy humanitárius és emberi jogi rémálom folyik Mianmarban. António Guterres vérfagyasztó dolgok jutottak a világszervezet tudomására. A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek. A főtitkár szerint a probléma gyökerét a mostani konfliktus előtt egymilliós mianmari rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

A válságról itt olvashatja összefoglaló cikkünket:

Rovatok