Index Vakbarát Hírportál

Észak-Irakból nagyjából eltűnt az Iszlám Állam

2017. október 5., csütörtök 10:50

Az iraki hadsereg csütörtök reggel bejelentette, hogy visszafoglalta az Iszlám Állam utolsó észak-iraki területét, a kurdok által ellenőrzött Kirkuk és a Tigris folyó között fekvő Havídzsát. A Bagdadtól 240 kilométerre északra fekvő várost és a körülötte elterülő régiót még a moszuli offenzíva során vágták el a Kalifátus többi részétől, de mivel az iraki-kurd támadás a nagyváros bevételére összpontosult, ezért Havídzsa mellett elrohantak a harcok, így maradhatott az IS utolsó északi bástyája.

Egészen szeptember 21-ig, amikor az iraki hadsereg megindult az itteni dzsihadista erők kisöprésére – keletről a kurdok csak határvédelemre rendezkedtek be, mivel a függetlenségi népszavazás miatt megsértődött Bagdad nem tartott igényt a segítségükre.

Az amerikai és nyugati szövetségesek hathatós légitámogatásával indult offenzíva simán haladt, és október elejére már csak egy egészen apró terület maradt a dzsihadisták kezén. Az azonban nem teljesen állja meg a helyét, hogy teljesen felszámolták volna a havídzsai katlant, mivel a nemzetközi koalíció amerikai szóvivője által szintén csütörtökön posztolt térképen látszik, hogy meglehetősen nagy területek, és kemény harcok várnak még a felszabadítókra – és nem szabad elfelejteni, hogy ezen a területen akár 78 ezer civil is szoronghat.

Azonban akárhogy is állnak a havídzsai harcok, egyértelmű: ahogy Rakkában vagy Deir ez-Zórban, úgy Havídzsában is lőttek az Iszlám Államnak; és al-Bagdadiék törzsterületeiből már csak a szíriai-iraki határvidék maradt többé-kevésbé egyben. 

(MTI)

Rovatok