Index Vakbarát Hírportál

Két év felfüggesztettel megúszta a német 007-es ügynök

2017. október 5., csütörtök 12:37 | aznap frissítve

Kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön egy német bíróság Werner Maussra, a helyi sajtóban csak német James Bondként emlegetett egykori titkosügynökre 14 millió eurós adócsalás miatt, írja az MTI.

A most 77 éves Mausst 14 millió eurós (több mint 4 milliárd forintos) adócsalással vádolták, miután a '80-as évek vége óta három különböző álnéven külföldön, egyebek között a Bahamákon bejegyzett alapítványokban helyezett el pénzeket, ezt azonban az illetékes német pénzügyi hivatal előtt titokban tartotta.

Az ügyészség hat év és három hónapnyi börtönbüntetést kért rá, mondván az eltitkolt bevételeiből luxuscikkeket - drága autókat és lovakat - vásárolt. Ügyvédei a felmentését kérték, és a tárgyaláson azzal védekeztek, hogy a bíróság által kifogásolt külföldi bankszámlák olyan nemzetközi szervezetekhez tartoztak, amelyek Mauss titkos küldetéseit fedezték.

A német 007-es titkosügynök fiatalon túszokat szabadított ki a Hezbollah és kolumbiai gerillák fogságából, RAF-terroristákat, biztosítási csalókat és drogdílereket buktatott le. A perben azt állította: a titkos pénzalapból a váltságdíjakat és a kenőpénzeket fizette. Az ügynök ugyanakkor egy erődítményszerű, altstrimmigi birtokon él fényűző körülmények között: a birtokon egy 30-40 férőhelyes mozi és konferenciaterem található, az istállóban pedig a lovak márványból épített boxokban állnak, és egy nagy lószoláriumot is építettek nekik. 

A bíróság tíz rendbeli adócsalásban találta bűnösnek Mausst. Ügyvédei fellebbezést nyújtanak be az elsőfokú ítélet ellen, mert szerintük a vádlottat mentesítő bizonyítékok a bíró számára sem voltak hozzáférhetőek. Az akták legnagyobb részét titkosították, és a perben korábban Mauss is többször utalt arra, hogy a pénzek felhasználásáról nem beszélhet, hiszen ezeket titkos küldetésekre használta, ahol "nem szoktak számlát adni".   

Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta: Mauss túszszabadító akciói miatt a bírói kar is tiszteletét és elismerését fejezi ki, de ez sem jogosít fel senkit bűncselekmények elkövetésére .  

Mauss kalandos életéről és az ellene folyó perről itt írtunk részletesen:

Rovatok