Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel négy pártot akar összefogni

2017. október 8., vasárnap 13:00 | aznap frissítve

Angela Merkel, a CDU elnöke a hétvégén bejelentette, kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség – írja az MTI.

A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union, JU) drezdai konferenciáján szombaton elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Ez az elképzelés egyébként a Zöldektől származik, akik állítólag már több mint egy hete megkezdték a tárgyalásokat a liberálisokkal.

Egy múlt pénteken napvilágot látott dokumentum szerint 16-án kezdődtek volna a szondázó tárgyalások az együttműködésről, Merkel szombati kijelentése alapján azonban elképzelhető, hogy ezekre korábban sor került, a kancellár ugyanis eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az SPD belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten, ezért kell az FDP-vel és a Zöldekkel tárgyalni. Azt is elmondta, hogy a tárgyalások minden bizonnyal nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy megbízható és stabil kormány alakuljon.

Arra is rámutatott, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten, valamint hogy a Zöldekkel még egyáltalán nincsenek tapasztalataik, ezért a CDU-nak a JU kezdeményezésének megfelelően rendkívüli pártkongresszuson kell elfogadnia a koalíciós szerződést, ha sikerre vezetnek a tárgyalások.

Mindezek előtt azonban először a CDU és a CSU viszonyát kell rendezniük, legfőképpen a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felső határ ügyében kell megállapodásra jutni. A két párt egyeztetése vasárnap délelőtt kezdődött, Merkel szerint itt egy kis jó szándékkal rendezni lehet a vitákat.

Rovatok