Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint csak egy megoldás maradt Észak-Korea ellen

2017. október 8., vasárnap 10:02

Kim Dzsongun védelmébe vette az észak-koreai atomfegyverprogramot. Arra hivatkozott, hogy a fegyverek hatalmas elrettentő erővel bírnak, amelyek garantálják országa szuverenitását.

A KCNA hírügynökség jelentése néhány órával azután érkezett, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta: Washington az elmúlt 25 évben hiába tárgyalt Észak-Koreával, ők csak a bolondját járatták velük, és a kommunista rezsimet csak egy módon lehet jobb belátásra bírni. Hogy hogyan, arról semmit sem írt.

A legjobb mondatok Kim Dzsongun beszédéből, amit a Koreai Munkáspárt központi bizottsága előtt tartott:

  1. „bonyolult nemzetközi helyzet”
  2. „az amerikai imperialisták elhúzódó nukleáris fenyegetései”
  3. „erőteljes elrettentő eszközök, amelyek óvják a Koreai-félsziget, valamint Délkelet-Ázsia békéjét és biztonságát”

Kim azt is elmondta, hogy az atomprogram fejlesztése mellett a gazdaság jó úton halad, a súlyosbodó szankciók ellenére a gazdasági növekedés egyre erőteljesebb.

A plenáris ülést Kim Dzsongil – Kim Dzsongun apja – megválasztásának 20. évfordulója alkalmából tartották. Kedden lesz az észak-koreai kormánypárt megalapításának 72. évfordulója. Az elemzők szerint nem kizárt, hogy Phenjan fegyverkísérlettel fog ünnepelni.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea két rakétát indított Japán felé, és és végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását. Pénteken már arról érkeztek hírek, hogy Phenjan az Egyesült Államok területét elérő, atomtöltettel felszerelt kísérleti rakéta indítására készül.

(KCNA / MTI / BBC)

Rovatok