Index Vakbarát Hírportál

Radikális csoportok székeket dobáltak Barcelonában

2017. október 12., csütörtök 23:46

Az október 12-i spanyol nemzeti ünnepen több tízezer egységpárti tüntető vonult utcára Madridban és Barcelonában is. „Éljen Katalónia! Éljen Spanyolország" – skandálták a barcelonai felvonulás résztvevői, akik a helyi rendőrség szerint 65 ezren lehettek.

A demonstrációk többsége békésen zajlott, de a katalán rendőrségnek kellett közbelépnie Barcelona központjában, ahol szélsőjobboldali csoportok kerültek szembe egymással. Nagyjából 100 szélsőjobboldali tüntető székeket és asztalokat borogatott fel kávézóknál, írja a Reuters. Neonácik katalán zászlókat is elégettek. A rendőrök két embert vettek őrizetbe.

Viszont a spanyol nemzeti ünnepet bojkottálta több száz olyan katalán önkormányzat, amelyik támogatja a függetlenséget, ezekben csütörtökön is dolgoztak.

Madridban katonai felvonulással ünnepeltek. A felvonulásra minden évben meghívják Spanyolország 17 autonóm közösségének elnökét, és ahogy tavaly, úgy idén sem jelent meg Carles Puigdemont katalán elnök, Inigo Urkullu baszk elnök, és Uxue Barkos, Navarra elnöke.

Továbbra is feszült a helyzet, miután Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőig adott határidőt a katalán vezetésnek, hogy világossá tegye, kikiáltotta-e a függetlenséget Puigdemont kedd esti beszédében. A katalán elnök arról beszélt, hogy elnyerték a jogot a független államukhoz, de néhány hétig esélyt akar adni a párbeszédnek. Aláírtak egy szimbolikusnak nevezett függetlenségi nyilatkozatot is, aminek a végrehajtását azonban Puigdemont felfüggesztette.

Ha Puigdemont nem válaszol a határidőig, vagy pedig az elszakadást erősíti meg, akkor Rajoy belengette a katalán kormány és parlament felfüggesztését is. Viszont az első határidő után lett egy újabb is, ha ugyanis kiállnak a függetlenség mellett, akkor október 16-ig, vagyis jövő csütörtökig "visszavonhatják" azt.

„Párbeszédet kérsz, és a válasz az alkotmány 155. cikkelyének az előhúzása. Értem" – írta ki Puigdemont a Twitteren. A 155. cikkely alapján utalhatja magához a spanyol kormány a régiós vezetés hatásköreit, de ilyet még soha nem léptek meg Madridból korábban.

(Borítókép: REUTERS / Ivan Alvarado)

Rovatok