Index Vakbarát Hírportál

Nem hirdette ki a független katalán államot az elnök

2017. október 10., kedd 18:17 | hat éve frissítve

Nem hirdette ki Katalónia azonnali függetlenségét Carles Puigdemont katalán elnök a várva várt kedd esti beszédében. A katalán parlamentben megismételte, hogy megszerezték a jogot ahhoz, hogy saját országuk legyen, és az emberek álláspontját akarja érvényesíteni, hogy Katalónia független állam legyen.

A függetlenség kihirdetését viszont egyelőre felfüggesztik, amíg a következő hetekben tárgyalnak a spanyol kormánnyal. Párbeszédet kért Madridtól, támogatást az EU-tól. Azt is mondta, a függetlenséget lépésről lépésre akarják elérni.

Később kiderült, hogy a katalán elnök és a parlament függetlenségpárti többsége alá is írta Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amiben az szerepel, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus jogállam, de a nyilatkozat végrehajtását egyelőre felfüggesztették. A nyilatkozatról az elnök a beszédében nem ejtett szót.

A parlament előtt hangsúlyozta, hogy ez nem csak egy belpolitikai ügy, Katalónia európai ügy is lett. Mint mondta, a helyzet nagyon komoly, de fontos, hogy a kialakult feszültség ne fokozódjon tovább.

Puigdemont elítélte a rendőri erőszakot a népszavazás napján. Arról is beszélt, hogy a spanyol kormány a rendőrök fellépésével pánikot, félelmet akart kelteni, és azt akarta elérni, hogy az emberek otthon maradjanak. Azonban ezt nem sikerült elérniük, több mint kétmillió ember így is elment szavazni.

Hosszasan beszélt a katalán függetlenségi mozgalomról, és arról, hogy a 2015-ös választások után az elszakadáspártiak kormányra kerülésével próbáltak olyan ügydöntő referendumot tartani, mint amilyen Skóciában is volt, de a spanyol kormány ezt végig ellenezte.

Eredetileg este hatkor lett volna, de egy órával csúszott a beszéd. A spanyol médiában azt találgatták, hogy a katalán kormánykoalícióból a radikális CUP nem volt elégedett a beszéddel, vagy valamiféle nemzetközi közvetítés, megbeszélés volt még.

Több ezren gyűltek össze a parlamentnél

A helyi katalán rendőrség már reggel óta nagy erőkkel körbevette a parlamentet, spanyol rendőröket nem lehetett látni a környéken. A helyszíni tudósítónk szerint az épület egyik bejáratánál volt egy nagyjából 50 fős Puigdemont-ellenes tüntetés, a másik bejáratnál, 300 méterrel arrébb viszont sok ezren demonstráltak a függetlenség mellett. Kivetítők előtt várták Puigdemont beszédét.

The view from above. Thousands awaiting President #Puigdemont's key Catalan speech at #Barcelona arc de triomf. pic.twitter.com/75oIqAUXpB

— Gavin Lee (@GavinLeeBBC) October 10, 2017

Voltak, akik először ujjongva fogadták Puigdemont szavait, és tudósítónk szerint úgy értelmezték, hogy lényegében innentől a függetlenség lefutott kérdés, a következő hetek valójában arról szólnak csak, hogy az elválás feltételeiről tárgyaljanak.

Első reakciók Barcelonában

Azonban aztán rengeteg csalódott arcot lehetett látni, többen azt magyarázták a függetlenségpártiak közül, hogy nem ezt várták.

Mood at Arc de Triomphe in #Barcelona after #Puigdemont puts #independence on hold #10Oct #Catalonia #Cataluna #Cataluyna pic.twitter.com/wRjV1SPRMe

— Anna Lindsay (@Anna_Lindsay) October 10, 2017

Viszont volt olyan is, aki azt mondta helyszíni tudósítónknak, hogy szerinte Puigdemont bölcs döntést hozott. A parlamentnél maradt tömegben sem a katalán elnök ellen irányult bármilyen indulat, a kivetítőn megjelenő ellenzéki, egységpárti képviselőket fütyülték ki.

Madrid nem örült ennek a beszédnek sem

A spanyol kormány reagálásában elutasította, hogy Katalónia „hallgatólagosan" kikiáltotta a függetlenséget, aztán felfüggesztette azt. Azt nem tudni, hogy a madridi kormánynak mi lesz a következő lépése. Rajoy korábban azt mondta, tárgyalni akkor hajlandóak, ha Puigdemont feladja a függetlenségi törekvéseket, most viszont ott van a kezében egy felfüggesztett függetlenségi nyilatkozat is.

Az nem derült ki egyelőre, milyen nemzetközi közvetítésre gondolt a katalán elnök.

A keddi beszéddel időt nyerő Puigdemont-on viszont fokozódni fog a nyomás a kormánykoalíciójában a sokkal keményebben függetlenségpárti CUP részéről is, ami nélkül nem lenne meg a többsége a katalán parlamentben.

Találgatták, mivel áll elő

Az utolsó pillanatokban is mindenki azt találgatta, hogy Puigdemont kikiáltja-e egyoldalúan a függetlenséget, amivel mindenképpen lépéskényszerbe hozta volna a spanyol kormányt. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök utalt rá, hogy ebben az esetben akár fel is függeszthetik a katalán vezetést, és ideiglenesen magukhoz utalhatják a jogköreit, illetve Puigdemont letartóztatását sem lehetett kizárni.

A függetlenségpárti katalán vezetés október 1-jén tartotta meg a beígért népszavazást az elszakadásról, amit azonban a madridi kormány végig alkotmányellenesnek tartott. A régióba vezényelt spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában közel 900 ember megsérült a szavazás napján.

A referendumon a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt, vagyis összesen 2,26 millió ember, akik közül 90 százalék, azaz 2,02 millió fő támogatta az elszakadást. Erre alapozva Puigdemont a múlt héten azt mondta, akár napokon belül kikiálthatják a függetlenségüket. Azonban az elszakadáspárti demonstrációk mellett vasárnap több százezren az egység mellett vonultak utcára Barcelonában, és a madridi kormány végig azzal érvelt, hogy a csendes többséget képviseli.

A keddi beszéd előtti utolsó pillanatokban is egymásnak feszültek az eltérő vélemények, tükrözve a katalán társadalom megosztottságát a kérdésben. A népszavazást egyébként támogató barcelonai polgármester, Ada Colau hétfőn arra kérte Puigdemont elnököt, hogy ne próbálja meg egyoldalúan kikiáltani a függetlenséget, bár a kialakult válságért elsősorban a madridi kormányt tette felelőssé. Viszont a függetlenségpárti önkormányzati szövetséget (AMI) képviselő egyik polgármester az Indexnek Barcelonában azt mondta, ő csalódott lenne, ha nem jelentenék be a függetlenséget.

A függetlenséget elutasító állásfoglalást adott ki a német és a francia vezetés is, és az EU is jelezte, hogy ebben az esetben Katalónia az EU-n kívül találná magát, és oda már csak Spanyolország jóváhagyásával juthatna vissza. Kedden, nem sokkal a katalán elnök beszéde előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is arra kérte Puigdemont-t, hogy ne hirdesse ki a függetlenséget, mert az teljesen ellehetetlenítené a párbeszédet.

Borítókép: Huszti István / Index

Rovatok