Index Vakbarát Hírportál

Fiával együtt légitámadásban halt meg a brit fehér özvegy

2017. október 12., csütörtök 10:23 | aznap frissítve

Egy szíriai légitámadásban feltehetően életét veszítette az a brit nő, aki az interneten öngyilkos merénylőket toborzott az Iszlám Államnak, írja a Guardian. A lap szerint nagy valószínűséggel Sally Jones és Jojo nevű 12 éves fia is életét veszítette a szíriai-iraki határ közelében egy júniusi dróntámadásban. A halálhírt helyi forrásokból nem sikerült megerősíteni. Korábban is előfordult már, hogy ismert dzsihádisták halálhírét keltették, majd újra feltűntek.

A nőt utoljára a Rakkából elmenekülők között látták. Az Iszlám Állam fővárosából júniusban kezdték el kiszorítani a terrorista szervezet erőit. A nő addig  aktív propagandát fejtett ki a Twitteren, de az elmúlt hónapokban egyáltalán nem jelentkezett. 

Az egykori punkzenészt a brit sajtó csak fehér özvegyként emlegette. Az 50 éves nő 2013-ban ment Szíriába 21 éves szerelmével, a birminghami hekkerből lett dzsihadistával, Junaid Husszeinnel. Őt és férjét 2015-ben a Sky riporterei leplezték le, amikor álnéven dzsihádistáknak adták ki magukat, és a Twitteren, titkosított csatornákon keresztül sikerült kapcsolatba lépniük a házaspárral. 

A nő férje Szíriában az ISIS információs és toborzási műveleteit vezényelte. Őt az amerikai titkosszolgálat a dróntámadások top öt célpontja közé sorolta. 2015-ben halt meg egy légicsapásban. Felesége feladata volt a női terroristák toborzása. A hozzá fordulókat arra buzdította a neten, hogy kezdjenek el nagy-britanniai sejteket alapítani, és hajtsanak végre terrortámadásokat az Egyesült Királyságban.

Sally Jones a  Sky magát 18 éves lánynak kiadó újságíróját arra akarta rávenni, hogy készítsen bombát. A Sky újságírói azt is megtudták, hogy  Szíriában már négy-öt brit állampolgárt kiképeztek és visszaküldtek a szigetországba. 

Egyes források szerint a nő 12 éves fiát is fanatizálta. Vannak olyan felvételek, amelyeken a fiára kísértetiesen hasonlító fiú pisztollyal a kezében áll az Iszlám Állam egyik kivégzésre váró foglya mögött.  

Rovatok