Index Vakbarát Hírportál

Külügyminisztere szerint Trump nem akar háborúzni

2017. október 16., hétfő 00:59

Egészen addig folytatódni fog a diplomáciai megoldás keresése, „amíg az első bombát le nem dobják" – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az észak-koreai helyzetről a CNN-nek. Szerinte a kemény retorikai odamondogatások ellenére valójában Trump is diplomáciai lépéseket szeretne, és „nem akar háborút kezdeni".

Csakhogy a nyilatkozat előzménye, hogy néhány hete Tillerson Pekingben arról beszélt, hogy vannak közvetlen kommunikációs csatornák Észak-Koreával, amiken keresztül próbálják enyhíteni a kialakult feszültséget.

Nem sokkal később azonban Trump a Twitteren osztotta ki külügyminiszterét, aki szerinte csak az idejét vesztegeti, ha tárgyalni akar Észak-Koreával. Aztán azt is kiírta, hogy Washington az elmúlt 25 évben hiába tárgyalt Észak-Koreával, ők csak a bolondját járatták velük, és a kommunista rezsimet csak egy módon lehet jobb belátásra bírni.

A nyilvános összezördülés után a külügyminiszter tagadta múlt szerdán, hogy a lemondáson gondolkozna, miután olyan hírek is jöttek, hogy állítólag még nyáron egy megbeszélésen idiótának nevezte Trumpot a Pentagonban. Ezekre az elnök azzal reagált, hogy „Ez fake news. De ha valóban ilyet mondott, akkor össze kell hasonlítanunk az IQ-tesztjeinket." Később a Fehér Ház azt állította, ez csak vicc volt.

Tillerson most azzal próbálta magyarázni Trump tweetjeit, hogy az elnök valójában csak cselekvésre akart ösztönözni a posztjaival. Tillerson szerint a szankciók és a diplomácia együtt korábban nem látott nemzetközi egységet hozott össze Észak-Korea rakéta- és nukleáris programjával szemben. Az interjúban arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy tényleg leidiótázta-e Trumpot.

Rovatok