Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tiltakoztak a katalán vezetők letartóztatása miatt

2017. október 17., kedd 17:01

Több ezren tiltakoztak Katalónia-szerte kedden amiatt, hogy a spanyol központi büntetőbíróság döntését követően őrizetbe vettek két katalán szakadár vezetőt - írja az MTI. Jordi Sánchez és Jordi Cuixart, a Katalán Nemzetgyűlés és az Omnium Cultural nevű  civil szervezetek vezetői, az október elsején tartott katalán függetlenségi népszavazás két szervezője ellen hivatalosan zendülés a vád, amiért 8-15 év közötti börtönbüntetés szabható ki Spanyolországban. 

A két férfit nem a függetlenségi népszavazás szervezése miatt tartóztatták le, hanem mert szeptember 20-án másnap kora reggelig tartó tüntetést szerveztek a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál. A hivatalban ekkor éppen házkutatást tartott a spanyol csendőrség, a csendőrök viszont a tömeg miatt nem tudták elhagyni az épületet, az autóikat pedig megrongálták a tüntetők. 

A két férfi letartóztatása elleni tiltakozó akciót a két általuk vezetett szervezet hirdette meg. A szervezők arra kérték a katalánokat, hogy délben fejezzék be a munkát, és tiltakozzanak munkahelyeik előtt. 

A tiltakozáshoz a katalán kormány is csatlakozott,

amelynek tagjai a barcelonai kormányépület előtt vonultak fel Ada Colau helyi polgármesterrel, és civilek támogató tömegével együtt. "A jogok és szabadság védelmében" - feliratú transzparenst tartottak a magasba, elénekelték a katalán himnuszt és azt skandálták: "függetlenség", "szabadság". A két civil szervezet kedd estére további tiltakozó akciókat hirdetett meg.

Jordi Turull katalán kormányszóvivő kedden "a demokrácia szégyenének" nevezte a büntetőbíróság döntését, szerinte ilyen még a Franco-diktatúra idején sem fordult elő. A kormányszóvivő szerint a két civil ártatlan, a bíróság pedig inkompetens. A katalán kormány támogat minden megmozdulást, amely "a két Jordi" - ahogy a sajtó nevezi őket - melletti kiállás jegyében szerveződik - mondta a szóvivő. Turull arról is beszélt, hogy

a katalán vezetés párbeszédet ajánlottak a spanyol kormánynak, amely azonban "nagyobb elnyomással" válaszol. 

A katalán kormány továbbra is fenntartja a párbeszédre vonatkozó ajánlatát, ezt az irányt követik majd abban a levélben is, amelyet csütörtökig fog a katalán elnök elküldeni a spanyol miniszterelnöknek.

Turull korábban egy rádióinterjúban politikai foglyoknak nevezte a civil szervezeti vezetőket, amelyre Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter úgy reagált: Spanyolországban senki sem azért kerül börtönbe ahogy gondolkodik, hanem mert megsérti a törvényt.

Rovatok