Index Vakbarát Hírportál

Néhány éve még nem is létezett, most toronymagasan nyeri a cseh választásokat

2017. október 21., szombat 16:46

A részeredmények szerint az ANO magasan megnyeri a választásokat. Az Andrej Babiš vezette, az évtized elején alapított ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója) mozgalom a részeredmények szerint magabiztos győzelmet arathat a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon, írta az MTI.

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 65 százalékának eredményei alapján az ANO kapta a voksok 31 százalékát, a második helyen pedig a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) van 11,4 százalékkal, míg a harmadikon a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 10,5 százalékkal. A három tömörülésen kívül még további négy-öt párt jut be a parlamenti alsóházba. Kiesett a képviselőházból a jobboldali TOP 09 párt, amelynek támogatottsága nem haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez "nevetséges lenne".

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára - mondta szombaton este Prágában Andrej Babiš. Azt mondta, hogy a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg.

"Remélem, lesz érdeklődés a javaslatunk iránt" - jegyezte meg a politikus. Babiš arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül. A parlamentbe jutott pártok elnökei ugyanakkor azt állították, nem fognak kormánykoalícióra lépni az ANO-valBabiš ellen ugyanis büntetőeljárás is folyamatban van az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Hosszabban a cseh helyzetről, az ANO-ról, és az üzleti életből érkező politikusról, Andrej Babišról itt olvashat.

(Borítókép: Andrej Babiš és felesége érkeznek szavazni egy csehországi szavazókörletbe 2017 október 21-én - fotó: David W Cerny / Reuters)

Rovatok