Index Vakbarát Hírportál

Halálra is ítélhetik a New York-i merénylőt

2017. november 2., csütörtök 06:10 | aznap frissítve

New Yorkban szerdán terrorcselekmény elkövetéséért emeltek vádat Sayfullo Saipov ellen, aki kedden délután Manhattanben gázolt bele teherautójával a tömegbe, nyolc embert megölve és többeket súlyosan megsebesítve.

A hét éve az Egyesült Államokban élő, üzbég származású 29 éves férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és egy külföldi terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak nyújtott támogatás miatt emeltek vádat. Joon Kim manhattani főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó szabadságvesztés, míg

a terrorszervezet támogatásáért akár halálos ítélet is kiszabható.

A tízoldalas vádirat tanúsága szerint Saipov jelezte, hogy nem kíván élni a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték – elfogásakor a rendőrök hasba lőtték –, hosszas vallomást tett, szerdán este kerekesszékben a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is részt vett. Itt mondta el, hogy azért választotta halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán. Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn hídon és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpárúton is belehajt a tömegbe.

Saipov kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam fekete zászlaját.

A közösen vizsgálódó New York-i rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője arra buzdította az Egyesült Államokban és másutt is élő muszlimokat, hogy támogassák a terrorszervezet célkitűzéseit.

A vádiratban szerepel az is, hogy nyomozók

az Iszlám Állam több ezernyi propagandaanyagát találták meg Saipov mobiltelefonján.

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője újságíróknak azt mondta: minden jel arra mutat, hogy Saipov pontosan követte azokat az útmutatásokat, amelyek az Iszlám Állam közösségi médiájának csatornáin láthatók, és amelyek azt magyarázzák el, hogyan is kell a gázolásos terrortámadást végrehajtani. Aramming-nek nevezett módszer elterjedéséről a barcelonai terrortámadás kapcsán írtuk , hogy bár általában nem eredményez kiemelkedően sok halálos áldozatot, mégis egyre gyakrabban lehet vele találkozni, mivel gyorsan és feltűnésmentesen lehet előkészíteni.

Egy másik üzbéget is keresnek

Ahogy arról korábban írtunk, az FBI szerdán este bejelentette: körözést adott ki egy másik üzbég férfi, Mukhammadzoir Kadirov ellen. A 32 éves férfit „a támadásban érintett személyként” akarják kihallgatni – de érintettségét egyelőre nem tisztázták.

A CBS televízió szerdán este hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte: az amerikai hatóságok előtt nem volt ismeretlen Saipov neve, mivel 2015-ben az FBI terrorelhárítási részlegénél egy nyomozás során felfigyeltek a kapcsolatrendszerére. Korábban úgy gondolták, hogy a teherautó- és Uber-sofőrként is dolgozó férfi magányosan radikalizálódott, de a CBS forrása szerint Saipov kapcsolatban állt radikalizálódott iszlamistákkal, akiknek legalább az egyike üzbég.

New Yorkban erőteljesen megnövelték a rendőri jelenlétet, különösen a forgalmas közlekedési csomópontoknál. A vasárnapi maratonon pedig egyenruhás és civilbe öltözött rendfenntartók és terrorelhárítók is nagy számban lesznek jelen.

Rovatok