Index Vakbarát Hírportál

Harminc orosz állampolgárt tiltottak ki Kanadából egy ügyvéd rejtélyes halála miatt

2017. november 3., péntek 19:47

Harminc orosz állampolgár ellen hozott szankciókat Kanada, mert Ottawa szerint közük volt az orosz rendőröket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval megvádoló Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-ben tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halálához - írja az MTI.

A kanadai külügy később további szankciókat jelentett be, többek között Nicolás Maduro venezuelai elnök és tizennyolc venezuelai tisztségviselő ellen hoztak.

A büntetőintézkedések értelmében befagyasztják az érintettek vagyonát és kitiltják őket Kanadából. 

A kanadai kormány az intézkedéseket "a korrupt külföldi kormányok áldozatai" nevű, október közepén hatályba lépett jogszabály alapján hozták meg. Az orosz sajtó az amerikai Magnyitszkij-törvény kanadai változatának titulálta a törvényt. 

A kanadai külügyminiszter, a törvény egyik kezdeményezője, Chrystia Freeland azt mondta: szemléltető példája annak, hogy Kanada minden szükséges lépést megtesz az emberi jogok durva megsértése és a külföldi korrupció elleni fellépés jegyében. 

A kanadai külügyminisztérium 19 venezuelai tisztségviselőt is (köztük a venezuelai elnököt) büntetőintézkedésekkel sújtott. Ottawa már szeptemberben is szankciókat jelentett be Maduróval és 39 venezuelai tisztviselővel és üzletemberrel szemben. A szankciókat akkor azzal indokolták, hogy az érintettek szerepet játszottak Venezuela biztonságának, stabilitásának és demokratikus intézményeinek a leépítésében. 

A könyvelő halála

A könyvelő halála Szergej Magnyitszkij volt a Hermitage Capital befektetési alapkezelő könyvvizsgálja, aki felfedte, hogy a négymilliárd dollárt kezelő céget kipécéző orosz hatóságok maguk tulajdonították el azt az összeget, amelynek illegális megszerzésével a Hermitage Capital vezetőjét, a brit-amerikai állampolgárságú Bill Browdert vádolták.

Miután Magnyitszkij megfogalmazta a vádakat, gyorsan előzetes letartóztatásba került, ahol rejtélyes körülmények között 2009-ben életét vesztette. Ezután a 39 éves könyvelőt példátlan módon posztumusz bűnösnek találta a bíróság. Az amerikai törvényhozás 2012 végén szavazta meg a Magnyitszkij törvényt, amely alapján megtiltották a belépést az Egyesült Államokba mindazon orosz hatósági személynek – és rokonaiknak –, akiknek közük lehetett Magnyitszkij halálához.

A törvény elfogadása után rohamosan romlottak az addig is feszült amerikai-orosz kapcsolatok.

 A pénteki szankciós listára összesen 52 személy került, köztük dél-szudáni állampolgárok. 

A Barack Obama előző amerikai elnök hivatali idején 2012-ben életbe lépett Magnyitszkij-törvény orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához. Washington 2016-ban kiterjesztette az eredetileg Oroszországra korlátozott jogszabály hatáskörét.

Kirill Kalinyin, az ottawai orosz nagykövetség sajtófőnöke a törvényt úgy értékelte, hogy "nyílt beavatkozás Oroszország belügyeibe". A diplomata szerint a törvény elfogadása a kanadai érdekeknek ártó "ellenséges lépés" és a kanadai kormány "oroszellenes elemekkel megtűzdelt kudarcos politikájának folytatása". Fogadkozott, hogy Oroszország ellenintézkedéseket fog hozni.

Kanada és Oroszország kapcsolatai gyakorlatilag befagytak a Krím Ukrajnától történt 2014-es elcsatolása, illetve az azt követő kelet-ukrajnai háború kirobbanása miatt. 

Rovatok