Index Vakbarát Hírportál

Trump Vietnamban futhat össze Putyinnal

2017. november 3., péntek 14:13

Vietnamban tárgyalhat Vlagyimir Putyin és Donald Trump, akik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) jövő heti csúcstalálkozójára utaznak a szocialista köztársaságba. Az orosz és az amerikai elnök legutóbb júliusban tárgyalt, akkor is egy nagy nemzetközi fórum alatt, a G20 hamburgi csúcsán. Akkor ráadásul kétszer is találkoztak, a második, ebéd közben lebonyolított beszélgetés csak később derült ki.

Egyelőre csak a Kreml számolt be a két elnök újabb találkozójának lehetőségéről, ami egyértelmű jelzés, hogy Putyin mindenképp beszélne Trumppal, azután, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolási kísérleteiről a közösségi oldalakon elszórt hirdetéseken, bejegyzéseken, csoportokon keresztül. 

A hamburgi találkozó után is téma volt a szervezett orosz választási befolyásolás, amit Trump akkor azzal ütött el, hogy Putyin biztosította arról, nem voltak ilyen akciók orosz részről.

Az amerikai elnök augusztusban már újabb, Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésének lehetőségéről beszélt, ennek elkerülése miatt még fontosabb lenne a találkozó Moszkvának. Trump elnökké választása egyelőre nem igazolta azokat az orosz – vagy a külvilág által a Kremlnek tulajdonított – várakozásokat, amelyek szerint az új republikánus elnök révén a korábbinál jobb kapcsolatokat alakíthat ki Moszkva Washingtonnal. Ehelyett az orosz fél elismeri, hogy a viszony most rendkívül hűvös, ezért is volna kiemelten fontos az újabb találkozó – jelezte az orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov azonban hangsúlyozta, a találkozóról egyelőre csak egyeztetések folynak az amerikai féllel.

Rovatok