Index Vakbarát Hírportál

Trump megdolgozta Kim Dzsongunt: A fegyvereid nem fognak megvédeni téged!

2017. november 8., szerda 05:45

Ne becsülj alá minket, ne tégy minket próbára!

- figyelmeztette Kim Dzsongunt Donald Trump a dél-koreai parlament előtt elmondott beszédében. A magyar idő szerint kora hajnalban elhangzó beszédben az amerikai elnök közvetlenül szólította meg az észak-koreai diktátort, és figyelmeztette,

a fegyverek, melyeket kifejlesztesz, nem fognak megvédeni téged, sőt, súlyos veszélynek teszik ki az egész rezsimet.

Majd felszólította az északi diktátort, hogy mondjon le (egyelőre még embrionális állapotban lévő) nukleáris arzenáljáról, és sürgette a nagyhatalmakat – meg is nevezte őket: Kínát és Oroszországot – hogy fejtsenek ki nagyobb nyomást a diktatúrára a háború elkerülése érdekében.

Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Dél-Koreában, hogy az észak-koreai nukleáris- és rakétafejlesztési eredmények közepette új lendületet adjon a – részben pont az ő kampánykijelentései miatt megingó - régi szövetségnek. Érkezésekor egészen más hangokat pendített meg, akkor azt mondta, hogy "jól mennek a dolgok".

A Kim Dzsongunnak tett fenyegetésen kívül Trump beszédének másik csapásvonalát a két Korea közti óriási különbségek ecsetelése jelentette. Az elnök egyfelől méltatta a Délen tapasztalható fejlődést, és szembe állította a kommunista rezsimben folyó „tragikus kísérlettel”. Leszögezte, hogy Észak-Koreát egy „militáns szekta” irányítja, melyet a vezér elhivatottságának hamis képzete tart fogságában, de az ország nem paradicsommá vált, hanem egy „olyan pokollá, melyet senki nem érdemel meg”.

Az elnöki programban egy kis malőr adódott: Trump váratlan látogatást akart tenni kedden a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, de az útját az utolsó pillanatban a rossz látási viszonyok miatt le kellett mondani.

(BBC, MTI)

Rovatok