Index Vakbarát Hírportál

Jemeni repteret bombázott az arab koalíció

2017. november 14., kedd 17:14

A húszi lázadók uralta jemeni főváros, Szanaa repülőterét bombázta kedden a szaúdi vezetésű arab koalíció, írja az MTI nevük elhallgatását kérő jemeni tisztségviselők nyilatkozatára hivatkozva. A bombázás során a reptér kifutópályája és irányítótornya is megrongálódott.

A helyreállítási munkálatok azonnal megkezdődtek, a keddi légicsapások azonban éreztetni fogják hatásukat a repülőtér működésében, tették hozzá az illetékesek. A szanaai polgári légi közlekedési hatóság közleményében erősítette meg a hírt. Ebben azt írják, a légitámadás megsemmisítette a repülőtér irányítórendszerét, valamint hogy attól tartanak, a károk a humanitárius segélyeket szállító repülők bejutását is akadályozzák majd.

Jemenben több mint három éve polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Az Irán által támogatott húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek a rijádi nemzetközi repülőtérre. Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. Néhány nappal később az ENSZ illetékese, Mark Lowcock arra figyelmeztetett, hogy ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja Jemen blokádját, olyan éhínség jöhet, amiben több millióan halhatnak meg. A jemeni helyzetről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Rovatok