Index Vakbarát Hírportál

15 óra tárgyalás után sem jutottak dűlőre Berlinben

2017. november 17., péntek 09:12 | aznap frissítve

Meghosszabbították Berlinben az egyeztetést a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, miután az egy hónapja kezdődött megbeszélések utolsónak szánt fordulóját péntek hajnalban, 15 órai tárgyalás után megszakították. A négy párt képviselői péntek délben folytatják tovább a tárgyalást.

A Jamaica-koalíciónak nevezett kormány történelmi jelentőségű projekt, amelynek létrejötte nem múlhat néhány órán - mondta Christian Lindner, a liberálisok vezetője, aki elsőként távozott a tárgyalás helyszínéről. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke szerint időbeli korlátozás nélkül kell folytatni az egyeztetést, és mindent meg kell tenni, ami csak emberileg lehetséges annak megállapításához, hogy a négy párt tud-e stabil kormányt alakítani. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke csupán annyit mondott, hogy ma folytatjuk.

A tárgyalásról kiszivárgott értesülések szerint a leginkább vitatott ügyek között van továbbra is az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga. A CDU/CSU és az FDP szerint korlátozni kell a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogot, a Zöldek viszont ezt ellenzik. Vita van még a többi között közlekedéspolitikai és költségvetési ügyekről.

Az egy hónapja húzódó tárgyalások eddig sem konfliktusmentesek, két hete a Zöldek tárgyalódelegációjának egyik tagja, Jürgen Trittin arra panaszkodott, hogy

abban sem tudtunk egyetérteni, hogy miben nem értünk egyet.

Rovatok