Index Vakbarát Hírportál

Dermesztő részleteket árult el az orvosa az észak-koreai disszidensről

2017. november 24., péntek 16:02

Az Észak-Koreából délre disszidáló, a határon átrohanás közben meglőtt katona családneve Oh, és egy csendes, kedves fickó, akinek olyan rémálmai vannak, hogy vissza kell mennie Északra, közölte a 24 éves férfi sebésze. Li Kukdzsong a szuvoni kórházban adott interjút a Reutersnek

Li gyakorlatilag az egyetlen ember, akivel Oh beszélt a kórházba kerülése óta. A sebész felakasztott egy dél-koreai zászlót a katona szobájában, de egyelőre nem nagyon beszélget a páciensével olyasmiről, ami felzaklathatja. 

Oh húslevest eszik, és tud mosolyogni, beszélni, és a kezeit is használja. De fájdalmai vannak, és szorong a dél-koreai őröktől. Az is kiderült, hogy Oh 17 évesen, középiskola után csatlakozott az északi hadsereghez. A haja tengerészgyalogososra van nyírva, úgyhogy a doki meg is kérdezte tőle, hogy miért nem lép be a dél-koreai haditengerészethez, mire Oh mosolygott, és közölte, hogy soha nem akar a katonai rendszernek újra része lenni. 

Az orvosok legkevesebb négy lövedék szilánkjait operálták ki belőle, és kezelték a régóta meglévő betegségeit, mint a tbc, hepatitisz B és férgesség. Li azt mondta, hogy a férfi amerikai katonai helikopterrel érkezett a kórházba, és az orvosnak fogalma sem volt róla, ki az. A helikopterben az amerikai katonai orvosok már a férfi életéért küzdöttek, mert összeesett a tüdeje. Az intézményben belső vérzést állapítottak meg, és azonnal megműtötték. 12 liter vért kapott műtét közben, ami azért nagyon sok, mert egy felnőtt testében feleennyi kering.

Li dél-koreai popzenét, amerikai filmeket és tévéshow-kat játszik a páciensnek, de a hírek elől elzárja. A szöuli hatóságokat is arra kérte, várjanak még egy kicsit a kikérdezésével. Megnézték például a Szállító 3-at, a Bruce Almightyt, és pár CSI-részt is. Azért annyira nem vidám a helyzet, mert például a férfi vastagbele úgy megsérült, hogy hét helyen kellett összevarrni, és élete végéig vigyáznia kell arra, mit eszik. És akkor még a lelki sérülésekről nem beszéltünk.

Oh disszidálása óta Észak-Korea minden határőrét kicserélte, közölte hírszerzési forrásra hivatkozva a déli Yonhap hírügynökség.

Az észak-koreai disszidenseket a szöuli hírszerzés kikérdezi, majd három hónapra egy speciális "oktatóközpontba" küldik őket. Ezután pénzzel és egyéb módon segíti őket Dél-Korea, valamint rendőrök is vigyáznak rájuk.

Rovatok