Index Vakbarát Hírportál

Futótűzként terjedt a pánik a londoni metróban

2017. november 25., szombat 09:07

A brit közlekedési rendőrség (BTP) feltételezése szerint két ember verekedése okozhatta a pánikot péntek este a londoni Oxford Circus metróállomáson, írja az MTI. Mint kiderült, lövöldözésről szó sem volt, az állomás kiürítése miatt azonban többen megsérültek.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, ugyanis március óta öt terrortámadást is elkövettek az országban. Emiatt nem meglepő, hogy az emberek ingerküszöbe viszonylag alacsonyan van, ezért történhetett meg az, hogy két férfi összezördülését ennyire túlreagáltak.

A hamis információk terjedésében a közösségi médiának is nagy szerepe volt, a helyszínen tartózkodott például az énekes-dalszerző Olly Murs, aki kapásból kiposztolta a 7,8 millió követőjének a Twitterre, hogy lövéseket hallott:

Nem ő volt egyébként az egyetlen, aki lövéseket vélt hallani. A hatalmas felfordulással járó incidenst konkrétan az okozta, hogy az Oxford Circus metróállomáson többen is azt hitték, hogy  lövéseket hallanak, és erről rövid idő alatt számos bejelentés érkezett a hatóságokhoz.

A londoni rendőrség közölte, hogy első fegyveres egységei nem egészen egy perccel az első telefonhívás vétele után a helyszínen voltak.  A környék gyors átkutatása során azonban sem sérülteket, sem esetleges elkövetőket nem találtak a rendőrök, és fegyverhasználatra sem volt bizonyíték. Később kiderült, hogy az egész incidenst két verekedő férfi okozta. 

A BTP szombat hajnalban közzétett két fotót, amelyet az állomás biztonsági kamerái rögzítettek a két férfiről. A közlekedési rendőrség nem gyanúsította meg őket egyértelműen a pánik okozásával, csak annyit fűzött a két felvételhez, hogy beszélni szeretnének velük, mert szerintük a két férfinak információi lehetnek az incidensről és annak körülményeiről.

A londoni mentőszolgálat beszámolója szerint az Oxford Circus metróállomást pánikszerűen elhagyó utasok közül a tülekedésben tizenhatan megsérültek, közülük kilencet vittek kórházba, nyolcat könnyebb, egyet súlyosabb sérülésekkel. További hét sérültet a helyszínen láttak el.

   

Rovatok