Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették az ABC News újságíróját

2017. december 3., vasárnap 13:45

Az ABC News azonnali hatállyal és fizetés nélkül négy hétre felfüggesztette vezető oknyomozó újságíróját, Brian Rosst, miután kiderült, hogy tévesen tájékoztatta a közvéleményt.

Ross pénteken jelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök a választási kampány idején megbízta Michael Flynnt, hogy lépjen kapcsolatba az orosz kormány képviselőivel. Mint kiderült, nem pont ez a helyzet. Trump csakugyan megbízta Flynnt a kapcsolatfelvétellel, de ez már az elnökké választása után történt. Flynnt ugyan elítélték, amiért az ügy kapcsán hazudott az FBI-nak, de Trumpot ezzel nem sikerült besároznia.

Az ABC News nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért, ugyanis az esemény hatására kisebb botrány tört ki, amit a részvénypiac is megérzett. Az értesülések ugyanis azt sugallták, hogy Trump beleavatkozott az amerikai külpolitikába, alig néhány héttel azelőtt, hogy Barack Obama akkori elnök szankciókat hozott volna Oroszország ellen.

Ross riportja anélkül került adásba, hogy a kész anyag átesett volna az ABC News felülvizsgálati eljárásán. Ha lejár a felfüggesztése, akkor sem valószínű, hogy a jövőben a Trump-kormánnyal kapcsolatos ügyeket bíznának rá.

Rosst nem szólaltatták meg az ABC News nyilvános bocsánatkérésében, és nem is kommentálta a történteket az újságíróknak, de később a Twitteren azt írta, hogy

az a munkám, hogy elszámoltassak másokat, és ezért értek egyet azzal, hogy én is elszámoltatható legyek.

Trump persze nem bírta ki, hogy ne fűzzön kommentárt a történtekhez. Gratulált az ABC Newsnak, amiért felfüggesztették Rosst az oroszországi boszorkányüldözéssel kapcsolatos tisztességtelen beszámolója miatt.

(The Daily Beast)

Rovatok