Index Vakbarát Hírportál

Nyolc embert őrizetbe vettek a máltai újságírónő meggyilkolása miatt

2017. december 4., hétfő 10:37

Nyolc máltait őrizetbe vett a rendőrség Daphne Caruana Galizia újságírónő-blogger meggyilkolásával összefüggésben.

A korrupt politikusokról író 53 éves Caruana Galiziát október 16-án ölték meg úgy, hogy felrobbantották az autóját. A merénylet sokkolta a máltaiakat. 

A nyomozásban az FBI segítségét is kérték a máltai rendőrök. 

Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg hétfőn. A korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónő többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került.

Egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Bár a vádakat Muscat és felesége is hazugságnak nevezte, Galizia cikkei nyomán a kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon azonban a történtek ellenére a pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A gyilkosságot követően a kormány közleményben hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy felderítsék a gyilkosok kilétét, és felelősségre vonják az elkövetőket: egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít felderíteni az ügyet.

Az európai politikusokat  mégse győzte meg  az igyekezet. Az Európai Néppárt például független nemzetközi vizsgálatot követelt az ügyben: "Nem fogadjuk el a jövőben, hogy a máltai kormány elutasítja az átláthatóságot a Panama-akták ügyében" – írta Twitter-oldalán az Európai Parlament legnagyobb pártjának vezetője, Manfred Weber.  Angela Merkel német kancellár szintén elítélte a merényletet, és közölte, hogy az újságírók biztonsága és szabadsága kulcsfontosságú a demokrácia működéséhez.

Rovatok