Index Vakbarát Hírportál

A "Jamaika-aus" lett az év német szava

2017. december 8., péntek 15:02

A Német Nyelvszövetség (GfdS) idei listája alapján a "Jamaika-aus" (szó szerint fordítva Jamaica-ki) szókapcsolat lett az év legfontosabb szava - írja a német Local.  Nemcsak a politikai jelentéstartalma miatt tartották társadalmilag fontosnak (azt jelenti, hogy összeomlottak a koalíciós tárgyalások, ezért új kormány alakulhat), hanem nyelvészetileg is érdekesnek találták ezt az új szót. A Németországot irányító koalíciót azért hívják Jamaica-koalíciónak, mert  az azt alkotó pártok, a CDU/CSU-FDP-Zöldek színei a jamaicai zászló színeit adják ki.

A második helyen az "Ehe für alle" (házasság mindenkinek) kifejezés került, ugyanis októberben tartották Németországban az első melegházasságot, amit több évtizedes jogi csatározás után legalizáltak.

A harmadik helyre a #metoo kifejezés futott be, így angolul. A hashtaggel ellátott szókapcsolat ősszel kezdte el nemzetközi pályafutását, a Harvey Weinstein elleni vádak nyilvánosságra hozása után, és számtalan szexuális visszaéléssel kapcsolatos ügy robbant ki nyomán. Először Alyssa Milano amerikai színésznő kérte arra az Internet népét, hogy #metoo hashtaggel írják meg, ha őket is érte szexuális zaklatás, majd futótűzként terjedt tovább a kifejezés. 

A GfdS azt mondja, olyan új kifejezések közül választottak a toplistába, amiknek a nyelvészetin kívül kortárs történelmi, társadalmi jelentősége is van. 

Tavaly a bizottság a "postfaktisch" (angolul post-factual, magyarul tényeken-túli), 2015-ben pedig a "Flüchtlinge" (menekültek) kifejezést hozta ki győztesnek. 

Rovatok