Index Vakbarát Hírportál

Börtönben marad a Boris Johnson-nyilatkozat miatt letartóztatott nő

2017. december 11., hétfő 18:34

Az iráni kormány irániként tekint a Teheránban bebörtönzött brit-iráni kettős állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-re, aki le is fogja tölteni a helyi igazságszolgáltatás által kiszabott börtönbüntetését - közvetítette a teheráni külügyminisztérium álláspontját Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő hétfőn.

Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly tavasszal utazott Iránba kislányával családlátogatásra, de amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Ügyében megpróbált közbenjárni a brit külügyminiszter, Boris Jonhson hét végi teheráni látogatásán. Kászemi megerősítette, hogy Boris Johnson felvetette Zaghari-Ratcliffe ügyét, de az iráni hatóságok vélhetően elutasították a nő szabadon bocsájtását.

Az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy humanitárius okból fel fogja vetni az illetékes iráni bíróságnál a brit-iráni nő ügyét, de a végső szó az igazságszolgáltatásé.

Boris Johnson novemberben olyan szerencsétlen kijelentéseket tett, amelyek után az elítélt nő ellen az iráni hatóságok újból vádat emeltek. Azt mondta, tudomása szerint a jóval korábban a BBC brit műsorszórónak dolgozó Nazanin Zaghari-Ratcliffe újságírói tanfolyamot tartott Iránban, gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató, a Thomson Reuters Foundation egybehangzó álláspontját, amely szerint a nő kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.

(MTI)

Rovatok