Index Vakbarát Hírportál

Előléptették az azeri baltás gyilkost

2017. december 12., kedd 20:01

Újabb apró sikert könyvelhet el a magyar diplomácia miután kiderült, hogy Rami Safarovot előléptették Azerbajdzsánban. Az Artsakh Press értesülései szerint az azeri baltás gyilkost őrnagyból alezredessé léptették elő.

Safarov arról ismert, hogy 2004-ben brutális kegyetlenséggel végzett egy alvó örmény katonával Magyarországon. Ezért 30 év tényleges fegyházra ítélték, majd 2012-ben Magyarország kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak.

Hazájában azonban Safarovot nem bebörtönözték, hanem Ilham Aliyev elnök az első pillanatban szabadlábra bocsátotta, nemzeti hősnek kiáltották ki, majd rögtön előléptették a katonaságnál, illetve utólagos kifizették neki nyolc év munkáját.

A döntés után Örményország megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, majd a több gyanús ügy is előkerült később, mint például a Panama-iratok, aminek egy szála Azerbajdzsántól Magyarországig ér. Az örményeknél annyira neheztelnek Magyarországra Szafarov kiadatása miatt, hogy az örményekből álló System of a Down metálzenekar például ezért nem hajlandó fellépni a Szigeten.

Rovatok