Index Vakbarát Hírportál

Azeriektől jött 7,6 millió dollár egy titokzatos magyar számlára

2017. szeptember 6., szerda 00:03

Azerbajdzsán lefizetésekre és egyebekre használt kamucéghálózata Magyarországra is küldött 7,6 millió dollárt, írja az OCCRP adataira és a Panama-iratokra hivatkozva az Átlátszó

2012–13-ban több mint 7,6 millió dollárt (mai árfolyamon nagyjából kétmilliárd forintot) utaltak egy Metastar Invest LLP nevű kamucégtől egy Velasco International nevű offshore cég magyar számlájára. Ezt a Velascót 2015-ben pedig már meg is szüntették, a dollármilliókról pedig nem tudni, hogy hova tűntek, vagy hogy miért kellett Magyarországra irányítani.

A Velasco nevű offshore cég létrehozását egyébként egy Laveco Kft. nevű magyar ügynökség rendelte meg, amit máig egy orosz kötődésű üzletember, Váradi László vezet.  A Metastar egyike volt annak a négy vállalatnak, amelyek a milánói ügyészség szerint megkenték Luca Volonte olasz politikust, az Európai Néppárt volt alelnökét, idézte fel még egyebek mellett az Átlátszó

Mindkét említett cég Jakub Ejjubovhoz, Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyetteséhez és családjához köthető, noha ők ezt tagadják. Ez azért lehet még érdekes, mert 2012 júniusában Orbán Viktor személyesen is meglátogatta Azerbajdzsánban Jakub Ejjubovot. A látogatás után pedig kiadtuk Azerbajdzsánnak a nálunk életfogytiglanra ítélt, otthon viszont hősként tisztelt, de az átlagos szemlélő számára kifejezetten aljas gyilkost, Ramil Safarovot. Aki aztán hazájában a papírforma szerint azonnal kegyelmet is kapott.

Az ügy azért volt különösen furcsa, mert hamar felmerült, hogy az ügyet pragmatikus politikai húzásként próbáljuk eladni a közvéleménynek, de azóta se kaptunk semmit az erkölcstelen lépésünkért. A Népszabadságnak akkor nyilatkozó fideszes források szerint személyesen Orbán Viktor döntött a gyilkos átadásáról, nem a külügy, nekik nem volt szerepük ebben.

Rovatok