Index Vakbarát Hírportál

Egy hónap alatt 6700 ronhingját öltek meg

2017. december 14., csütörtök 18:50

Egy nemzetközi segélyszervezet becslései szerint a buddhista többségű Mianmarban élő muszlim rohingja kisebbség legalább 6700 tagját gyilkolták meg augusztus vége és szeptember vége között a mianmari hadsereg tisztogató akciójában, írja az MTI.

A szervezet munkatársai több mint 11 ezer, Mianmarból Bangladesbe menekült rohingjával beszéltek, és a tőlük szerzett információk alapján jutottak arra a becslésre, hogy legalább 6700 embert - köztük 730 gyermeket - öltek meg a mianmari biztonsági erők.

Az áldozatok nagy többségét agyonlőtték, de több alkalommal irtottak ki a katonák teljes családokat azzal a módszerrel, hogy bezárták az embereket a házaikba, majd rájuk gyújtották az épületet

– közölte Sidney Wong, az MSF munkatársa.

A mianmari hadsereg mindent tagad, közlésük szerint több mint 2800 rohingja szemtanút hallgattak meg, és állítják, hogy mianmari katonák nem gyilkoltak meg és nem is bántalmaztak rohingjákat. Ezt független forrásból nem lehet ellenőrizni.

A rohingják még ma is menekülnek Mianmarból, és a menekülők arról számolnak be, hogy az utóbbi hetekben is érték őket erőszakos támadások - hangsúlyozta az MSF. A szervezet szerint túl korai volt a bangladesi és a mianmari kormány közötti megállapodás a menekültek visszatelepítéséről, mert semmi garancia nincs arra, hogy a visszatérő rohingják nem lesznek ismét erőszakos támadás célpontjai. A rohingják helyzetével pedig ebben a cikkben foglalkoztunk hosszabban.

Rovatok