Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa súlyosan leszólta az új osztrák kormányt

2017. december 18., hétfő 20:26 | aznap frissítve

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa veszélyesnek nevezte Európára nézve a hétfőn kinevezett új osztrák kormányt. Az MTI szerint az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában Husszein azt mondta, a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója "veszélyes fejlemény Európa politikai életében".

Az emberi jogi főbiztos különösen azt sérelmezte, hogy Kurz szélsőjobboldali erőktől kölcsönzött álláspontokat migrációs politikája kialakításához. Mint mondta, az új kancellár álláspontjára a menekültügyi politikában a "teljes megalkuvás" nyomja rá bélyegét.

Eközben Izrael

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bojkottot jelentett be este. "Ezen a ponton Izrael a szakmai vezetéssel tart fenn munkakapcsolatot azokban a minisztériumokban, amelyek élén az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselője áll" - hangoztatta a külügyminisztérium közleményében. "Izrael hangsúlyozni kívánja teljes elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni harcban és a holokauszt emlékének megőrzésében."

Izrael közvetlen kapcsolatot tart fenn Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, és arra utasították Juvál Rotemet, a külügyminisztérium igazgatóját, hogy dolgozzon ki hivatalos álláspontot Izrael jövőbeli viselkedéséről az új osztrák kormányzattal. A bojkottot időlegesen határozták meg arra az időszakra, amíg kialakítják a követendő hivatalos magatartást. (MTI)

Kurz a választási kampányában a bevándorlás kérdésében és a migránsok jogait illetően élesen jobbra sodródott, hogy biztosíthassa a szabadságpártiak voksait, ezzel pedig elnyerhesse a kancellári tisztséget, mondta, és emiatt nagyon aggódik.

Az ENSZ-diplomata tart attól, hogy más európai politikusok is követhetik a rossz példát, s óva intett egy olyan stratégia követésétől, amely félelemkeltéssel és bizonyos népcsoportok gyanúsításával próbál politikai tisztségekhez jutni.

"Résen kell lennünk, hogy ne lépjen fel más politikusoknál Európában az utánzás jelensége" - tette hozzá a jordániai származású ENSZ-főbiztos. Husszein az új bécsi kormányra tekintettel figyelmeztetett, hogy Európa szerte megerősödhet a "nép-nemzeti soviniszta nacionalizmus".

"A szélsőjobboldal alaposan gondolkodjon el azon, milyen irányba is akarja terelni országaik és  általában véve a kontinens sorsát".

Rovatok