Index Vakbarát Hírportál

Steinmeier: Az állam nem tudta megvédeni az embereket

2017. december 19., kedd 13:20

Fel kell tárni az egy évvel ezelőtti berlini iszlamista terrormerénylettel kapcsolatos mulasztásokat, és tanulni kell a hibákból - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő Berlinben a gázolásos merénylet évfordulóján.

A 12 halálos áldozat hozzátartozóinak és a több mint 70 sebesültnek rendezett zárt körű megemlékezésen Frank-Walter Steinmeier a hivatala által nyilvánosságra hozott beszédében azt mondta,

ki kell mondani és be kell ismerni, hogy történtek megelőzhető hibák, és ki kell mondani azt is, hogy ennek a támadásnak soha nem lett volna szabad megtörténnie. Az a keserű igazság, hogy az állam nem tudta megvédeni az embereket.

A német államfő szerint köszönet jár mindazoknak, akik segítettek az áldozatoknak, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a segítség egy része túl későn érkezett, és nem volt megfelelő.

Az áldozatok és sebesültek tiszteletére ökumenikus imádságot tartanak a merénylet helyszínén, a belvárosi Breitscheid téren álló Vilmos császár-emléktemplomban vezető politikusok, köztük Angela Merkel kancellár részvételével.

A zárt körű rendezvény után felavatják az áldozatok és sebesültek tiszteletére alkotott emlékművet, egy fémmel kiöntött hosszú repedést a tér burkolatában, a templom lépcsője előtt, ahol megállt a merénylethez használt kamion. Az emlékmű azt hivatott jelezni, hogy a terrortámadás ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet.

Délután nyilvános megemlékezést és ökumenikus békeimát tartanak az emlékműnél, este pedig a szervezők szétosztanak ötezer gyertyát, amelyek révén fényláncot alkotnak a templom körül. A megemlékezés zárásaként este 20.02-től - percre pontosan a támadás évfordulóján - megkondulnak a templom harangjai, és az áldozatok tiszteletére 12 percen keresztül szólnak majd.

Mint emlékezetes, tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet a berlini karácsonyi vásárban. Az Iszlám Állam nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal behajtott a vásáron szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később Milánóban lőtték le a rendőrök.

Múlt csütörtökön a merénylettel kapcsolatban újabb embereket vettek őrizetbe Berlinben. A főügyészség szerint négy ember ellen folytatnak eljárást. Terrorista szervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják őket.

Rovatok