Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországon kívül tárgyalna a spanyol kormányfővel a leváltott katalán elnök

2017. december 22., péntek 15:27

Spanyolország kormánya a törvényen belül együttműködést kínál a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez az alakuló katalán kormánynak, mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatóján. Azután állt ki, hogy csütörtökön az általa kiírt katalán előrehozott választásokon újból a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a régióban.

Az eredmény komoly pofont jelent a spanyol miniszterelnöknek, aki Katalónia autonómiáját felfüggesztve az előrehozott választással próbálta megoldani a kialakult válságot, és az egységpárti erők győzelmében reménykedett.

Rajoy azt nem pontosította, hogy hajlandó-e találkozni Carles Puigdemont leváltott katalán elnökkel, akinek a pártszövetsége a függetlenségi pártok közül a legtöbb képviselőt küldheti majd az új parlamentbe.

Korábban Rajoy azzal utasította el a párbeszédet, hogy a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, és addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják, azaz, amíg, a katalán vezetés egyértelműen nem tesz le függetlenségi törekvéseiről.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas" – mondta. A választáson az egységpárti Ciudadanos (Állampolgárok) győzött csütörtökön, azonban csak a három függetlenségi pártnak van meg az abszolút többsége az új parlamentben.

Rajoy a Reuters szerint kizárta, hogy előrehozott parlamenti választásokat írjon ki országosan. Korábban a legfontosabb spanyol ellenzéki pártok is támogatták abban Rajoy-t, hogy Katalónia autonómiáját felfüggesztve előrehozott katalán választást írjon ki.

Puigdemont Brüsszelben nem sokkal korábban azt mondta, hogy kész találkozni Rajoy-jal Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában. Azt mondta, hogy vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól, most ugyanis elfogatóparancs van ellene érvényben.

„Rajoy már mindent megpróbált, az erőszakot is, kivéve azt, hogy leüljön velünk tárgyalni. Ez a recept nem működött, más megoldást kell találni" – mondta. Hozzátette, hogy a választás új korszakot nyit Katalóniának, megerősítette a függetlenségpártiak legitimitását.

Puigdemont azt is követelte, hogy Rajoy vonja ki a spanyol rendőröket Katalóniából, akiket még a függetlenségi népszavazásnál vezényeltek a régióba, írja az MTI. Az Európai Bizottságtól és a többi uniós intézménytől pedig azt kérte, hogy ne csak a spanyol államot, hanem „a katalán népet is hallgassák meg."

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. Erre válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a barcelonai törvényhozást, majd előrehozott választást írt ki Katalóniában. Ezzel párhuzamosan eljárás indult a leváltott katalán vezetőkkel szemben, volt, akit börtönbe zártak, Puigdemont és négy volt minisztere pedig Brüsszelbe menekült. Az előzményekről bővebben itt írtunk>>>

(Borítókép: Mariano Rajoy a La Moncloa Palace-ban tartott sajtótájékoztatón Madridban 2017. december 22-én. Fotó: Oscar del Pozo/AFP)

Rovatok