Index Vakbarát Hírportál

Mielőbb hazatérne a leváltott katalán elnök

2017. december 23., szombat 19:05

Carles Puigdemont, a jelenleg Brüsszelben tartózkodó leváltott katalán elnök szombaton felszólította a spanyol kormányt, engedjék vissza hazájába, hogy részt vehessen a katalán tartományi parlament januári alakuló ülésén, hogy ő lehessen a régió következő elnöke, írja az MTI.

"A lehető leghamarabb vissza akarok menni Katalóniába. Már most vissza szeretnék menni. Ez jó hír lenne Spanyolország számára" – mondta a Reutersnek Puigdemont, aki jelenleg önkéntes száműzetését tölti Belgiumban. A leváltott katalán elnök jelenleg letartóztatással néz szembe Spanyolországban, amiért illegális népszavazást szervezett, majd kikiáltotta a katalán köztársaságot.

Arra a kérdésre, hogy idejében visszatér-e ahhoz, hogy jelen legyen a tartományi parlament legkésőbb január 23-án esedékes alakuló ülésén, így válaszolt: "Természetesen. Ha nem engedik meg, hogy letegyem az esküt mint Katalónia elnöke, az súlyos rendellenesség lesz a spanyol demokratikus rendszer számára. (...) Én vagyok a régiós parlament elnöke, és én is maradok, ha a spanyol állam tiszteletben tartja a választások eredményét."

Puigdemont azt is kijelentette, hogy kész meghallgatni a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy bármilyen ajánlatát, mégha az nem is Katalónia függetlenségéről szólna. Rajoy korábban azzal utasította el a párbeszédet, hogy a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, és addig nincs miről tárgyalnia, míg a katalán vezetés egyértelműen nem tesz le a függetlenségi törekvéseiről.

Rovatok