Index Vakbarát Hírportál

Gólyafészek buktathat miniszterelnököt

2017. december 28., csütörtök 17:53 | aznap frissítve

Az Európai Csalás-ellenes Hivatal (OLAF) szerint az uniós támogatásokat jogsértően használták fel egy Gólyafészek nevű csehországi projektben. Az OLAF jelentése tizenegy embert marasztal el, közöttük van Andrej Babis miniszterelnök és az ANO párt helyettes vezetője, Jaroslav Faltynek, írja a CTK hírügynökség.

A cseh parlament alsó háza szeptemberben megvonta Babis és Faltynek képviselői mentelmi jogát. Az ellenük folytatott eljárás azonban megszakadt, mivel mindkettejüket ismét a képviselőház tagjává választották, így októberben visszakapták a képviselőket megillető mentességet. A rendőrség kérte ismételt kiadatásukat, de ebben az ügyben még nincs döntés.

A cseh hatóságokkal és az Európai Bizottsággal együttműködve a cseh pénzügyminisztérium dönt majd arról, közzéteszik-e a jelentést és ha igen, hogyan.

A Gólyafészek vállalat 2007-ig Andrej Babis Agrofert Holding vállalatcsoportjának része volt. Ezt követően tulajdonhányadát egy kis cég bemutatóra szóló részvényeivé alakították át annak érdekében, hogy megszerezhessen egy 50 millió koronás EU-támogatást, amelyet egy olyan nagy vállalatcsoport, mint az Agrofert Holding, nem kaphatott volna meg. Néhány évig ezt a helyzetet tartották fenn, majd a Gólyafészket újra beolvasztották Babis konszernjébe.

Az uniós támogatás felhasználását követően a Gólyafészek projekt 2010-ben befejeződött, a korszerűsített mezőgazdasági létesítmény megkezdte működését. Babis ekkor tagadta, hogy az ő tulajdona lenne. Három évvel később, 2013-ban azt állította: nem tudja, a farm kihez tartozik. Tavaly egy parlamenti meghallgatáson már azt mondta: a támogatás megszerzése idején a Gólyafészek két gyermekének, valamint partnere bátyjának birtokában volt.

A milliárdos üzletember Andrej Babis az Agrofert konszernt, néhány média vállalattal együtt, ez év februárban egy alapítványba csoportosította át annak érdekében, hogy eleget tegyen az összeférhetetlenségről szóló törvény egy módosításának.

Babist és Faltyneket azzal gyanúsítják, hogy csalást követtek el az EU-támogatás megszerzése érdekében. Babisnak róják fel azt is, hogy az ügyben megsértette az EU pénzügyi érdekeit. Mindkét politikus tagadja, hogy bármi jogellenes lépést tett volna és azt állítják, hogy a vizsgálat hátterében politikai célok állnak.

Több politikai párt megtagadta a Babis által vezetett kormány támogatását arra hivatkozva, hogy nem lehetne miniszterelnök egy olyan személy, aki ellen hatósági eljárás folyik.

Rovatok