Index Vakbarát Hírportál

Ugyanazt csinálják a muszlim főpapok, mint a rabbik

2017. december 29., péntek 16:35

Szíria-szerte imámok buzdítják a híveket államfői utasításra, hogy fohászkodjanak esőért a pénteki imádságok alatt. Bassár el-Aszad szíriai elnök a vallási ügyek minisztériumán keresztül továbbított körlevélben utasította a muszlim papságot, hogy imádkozzék csapadékért. Az országban a kevés csapadék és a klímaváltozás is sújtotta az idei termést – írja az MTI.

Szíriában, hasonlóan a térség államaihoz, a legtöbb csapadék télen esik. A pénteki imádságok kiemelt szerepet játszanak a muszlim istentiszteletek sorában, amelyeken az imámok szerteágazó témákban tartanak prédikációt a családtól a politikáig bezárólag, s szükség adtán az időjárásról is.

Izraelben, Jeruzsálemben csütörtökön több mint 2000 zsidó imádkozott esőért a Siratófalnál a száraznak ígérkező télre tekintettel. Ott a résztvevők között két főrabbi is volt: David Lau, az askenázi, vagyis a kelet-európai zsidóság, és Jichák Joszef, a szefárd, vagyis a keleti zsidóság nevében mondott imát az esőért.

A különbség annyi volt, hogy azt nem a vallásügyi, hanem Uri Ariel mezőgazdasági miniszter szerveztek. De az ok ugyanaz: az izraeli meteorológiai szolgálat ismét száraz telet jelzett előre, s ez alapján az általában esős hónapoknak számító decemberben, januárban és februárban is nagy valószínűséggel csak alacsony csapadékmennyiségre lehet számítani, ami nem elegendő az ország igényeinek fedezésére.

Rovatok