Index Vakbarát Hírportál

Már focimeccsre is mehetnek a nők Szaúd-Arábiában

2018. január 8., hétfő 12:12

Szaúd-Arábia történetében először nők is mehetnek labdarúgó mérkőzésre jövő pénteken - közölte a rijádi kormány közlésére hivatkozva az MTI. A nők Dzsidda kikötőváros stadionjában, a szaúdi első liga egyik meccsén vehetnek részt elsőként nézőként. A találkozón az al-Ahli és az al-Batin focicsapata mérkőzik egymással.

Januárban Rijádban és az ország keleti részén lévő Dammám városában a szaúdi első liga további két meccsét nézhetik meg nők is. Nem mehetnek azonban egyedül, kizárólag családjuk kíséretében. Fogadásukra egyelőre csak három futballstadion áll készen, amelyekben különleges családi szektorok is vannak.

A júniusban trónörökössé megtett, 32 éves Mohamed bin Szalmán herceg nem sokkal előléptetése után bejelentette, hogy igyekszik csökkenteni a konzervatív vallási vezetés befolyását az ország életére, és visszatéríteni Szaúd-Arábiát a mérsékelt iszlámhoz. A társadalmi reformok között nagy jelentőségű, hogy júniustól nők is vezethetnek autót az országban, 35 év után újra kinyithatnak a mozik, és hogy szeptemberben a nők is ott lehettek a szaúdi nemzeti ünnepen a rijádi nemzeti stadionban.

Rovatok