Index Vakbarát Hírportál

Rendeletben vettek vissza munkahelyére 1823 török tanárt

2018. január 12., péntek 10:07

Törvényerejű rendelettel vettek vissza munkahelyére 1823, politikai okokból korábban elbocsátott közalkalmazottat Törökországban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az érintetteket a 2016. július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot kihirdetése után azért rúgták ki testületileg, mert állítólag felhasználói voltak annak a Bylock nevű titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül Ankara szerint az összeesküvést is szervezték.

A török kormány a 2016-os puccskísérlet óta zömmel törvényerejű rendeletekkel irányítja a 82 milliós országot; ezek segítségével másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el munkaköréből, száznál is több médiaintézményt pedig bezártak, és alkotmánybírósági határozatok ellenére sok újságírót tartanak börtönben. A rendkívüli állapotot pont hétfőn hosszabbították meg három hónappal, immár hatodszorra.

Az Erdogan-rezsim konszolidációja azért még igen távol van, mivel ugyanebben a pénteken megjelent rendeletben 262 állami dolgozót rúgtak ki - 214 embert a közigazgatásból, 48-at pedig a haderőtől - amiatt, hogy közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal vagy mozgalmával. 

Akiket kirúgnak, nem dolgozhatnak többé állami intézményben, a munkájukhoz köthető esetleges engedélyeiket bevonják, továbbá szolgálati lakásukból 15 napon kiköltöztetik őket, és érvénytelenítik útlevelüket.

Az újabb törvényerejű rendelettel a dél-törökországi Hatay tartományban egy televíziós és egy rádiós csatornát is bezárásra és teljes vagyonelkobzásra ítéltek, méghozzá terrorpropagandára hivatkozva. 

(MTI)

Rovatok