Index Vakbarát Hírportál

Összehívták a külügyi bizottságot a román kormányfő akasztásos nyilatkozata miatt

2018. január 15., hétfő 11:21 | aznap frissítve

A Fidesz-frakció közleményben jelentette be, hogy Németh Zsolt bizottsági elnök kedd délután 3 órára összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését Mihai Tudose román kormányfő „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt".

Mint ismert, Tudose múlt héten a román Realitatea TV-nek azt mondta, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.

Minden magyar párt elítélte a kijelentést, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bekérette a budapesti román nagykövetet, aki nyelvtani magyarázatot próbált adni a kijelentésre. A bukaresti külügyminisztérium később azt közölte, Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

A magyar külügyminiszter hétfő reggel az M1-nek azt mondta, Magyarország mindig is kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekedett Romániával az ott élő magyar közösség érdekében. Véleménye szerint teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg. A magyar kormánynak kötelessége világossá tenni, hogy egy ilyen kijelentés teljes egészében tarthatatlan, és kiírja Románia miniszterelnökét a kulturált európai politikusok sorából.

Ugyanakkor Szijjártó úgy véli, a 21. században nem lehet megkérdőjelezni annak a legitimitását, hogy az autonómiáról lehet-e vitázni. A vitát meg kell vívni, de közben halállal fenyegetni, elfogadhatatlan.

Az ügyről írt elemzésünket itt olvashatja:

A román külügy a HVIM akciója miatt tiltakozik

A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székelyzászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál. Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével. A HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte, hogy az akció válasz volt a román kormányfő "vulgársoviniszta kirohanására".

Rovatok