Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelből érkezik a magyarok fellógatását ígérő román politikus utódja

2018. január 17., szerda 18:34

Klaus Iohannis román államfő szerdán bejelentette, hogy Viorica Dancila EP-képviselőt bízza meg kormányalakítással. Dancilát az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolta a miniszterelnöki posztra a fellógatós nyilatkozata után megbukott Mihai Tudose helyére. Tudose hétfő este mondott le, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását. Viorica Dancila egy éven belül már a harmadik miniszterelnök lesz, 2010 óta összesen tízen próbálták ki magukat kormányfőként.

Iohannis  a megbízáshoz hozzáfűzte, alapos mérlegelés után hozta meg döntését, nemcsak a kormányalakítási konzultációkra parlamenti súlyuk sorrendjében az elnöki hivatalba érkező pártok küldöttségeinek érveit, hanem az egyszerű emberek véleményét, sőt,

a közösségi oldalakon kifejtett nézeteket is figyelembe vette.

Iohannis szerint alkotmányos szempontból a parlamenti erőviszonyok képezik a legfontosabb érvet, vagyis az, hogy a 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos, szabadelvű ALDE-val együtt pedig egyértelmű többsége van a parlamentben. Csakhogy Ioannis arra figyelmeztette a két kormánnyal már kudarcot valló szociáldemokratákat,

ezúttal a PSD-nek teljesítenie is kell, a románoknak nagy elvárásaik vannak velük szemben, a PSD a választási kampányban és utána is fontos ígéreteket tett, béreket, nyugdíjakat, iskolákat, tankönyveket, kórházakat, infrastruktúrát, de eddig alig valami valósult meg ebből.

A mérnöki végzettségű, 54 éves Dancila 1988-ban szerzett oklevelet a ploiesti-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzet mesteri oklevelet. 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az EP-nek. 2008 és 2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát Liviu Dragnea mostani pártelnök vezette. Dancilát is egyértelműen Dragnea emberének tartják, aki maga is szívesen lenne miniszterelnök, csakhogy az alkotmány priusza miatt kizárja ezt a lehetőséget.

A politikus azért kapott két év felfüggesztett szabadságvesztést, mivel a 2012-es népszavazáson a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében csalásra bujtotta fel. 2016 óta ezért a hatalom gyakorlásához engedelmes helyettesekre van szüksége, ezért egy év alatt a pártelnökkel szemben önállósulni próbáló két miniszterelnökét is leváltotta.

(MTI)

Rovatok