Index Vakbarát Hírportál

Újra a lemondott Babis alakíthat kormányt Csehországban

2018. január 23., kedd 22:57

Milos Zeman cseh államfő kedden megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babist, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét bízza meg az új kormány megalakításával és nevezi ki kormányfővé – írja az MTI.

Holnap elfogadom a jelenlegi kisebbségi kormány lemondását, és Andrej Babisnak megbízást adok az új kormányalakítási tárgyalások vezetésére. Február folyamán pedig Babist újra kormányfővé nevezem ki

– jelentette ki Zeman a Prima kereskedelmi tévé kedd esti vitaműsorában, amelyben a hétvégi csehországi államfőválasztás második, döntő fordulójának két jelöltje, Milos Zeman és Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke vett részt.

Andrej Babis első kisebbségi kormánya a múlt kedden nem kapott bizalmat a parlamenti alsóházban és másnap lemondott. A kormány lemondását az államfő hivatalosan e héten fogadja el, és várható, hogy ügyvezetői teendőkkel bízza meg az új kabinet megalakulásáig.

Milos Zeman már korábban bejelentette, hogy a második körben is Babisnak ad lehetőséget a kormányalakításra. Az elnökjelölti vitában ezt azzal indokolta, hogy az ANO fölényes győzelmet aratott az októberi választáson, 78 képviselője van a 200 tagú alsóházban, míg a második helyen végzett Polgári Demokratikus Pártnak csak 25, ami nagy különbség.

Jirí Drahos leszögezte: elismeri az ANO választási győzelmét, de Andrej Babist az ellene folytatott büntetőjogi eljárás miatt nem nevezné ki kormányfőnek. Babist a rendőrség az uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítja, és ezért eljárást indított ellene. A parlamenti alsóház a múlt héten felfüggesztette Babis mentelmi jogát, aki ezt maga is kérte.

A prágai zenei színházban lezajlott éles, személyeskedésektől sem mentes elnökjelölti vitát a Prima közlése szerint 2,2 millió tévénéző követte figyelemmel. A cseh honlapok első értékelései szerint a több mint egyórás vitában a jelenlegi államfő, Milos Zeman volt a meggyőzőbb. A két elnökjelölt csütörtökön este, a választás előestéjén, a közszolgálati Cseh Televízióban fog újra vitázni egymással.

A cseh elnökválasztás második fordulójára pénteken és szombaton kerül sort. A két jelölt közül az győz, aki egyszerű többséget szerez.

Rovatok