Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a cseh kormány

2018. január 17., szerda 09:39 | aznap frissítve

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Egy nappal a parlamenti bizalmi szavazás kudarca után lemondott az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány. Babis személyes találkozót kért Milos Zeman államfőtől, hogy hivatalosan átadja neki a kabinet lemondólevelét, jelentette be sajtótájékoztatóján.

Ha Zeman elfogadja a kormány lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetői teendőkkel bízza meg a kabinetet.

A bizalmi szavazás előtt nyolc parlamenti párt bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kabinetet. A 200 tagú testületben a szavazáson résztvevő 195 képviselő közül csak 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, és 117-en ellene szavaztak.

A tavaly októberi képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte, és 78 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A kormányalakítási tárgyalások folyamán egyetlen párt sem akart kormánykoalícióra lépni vele, ezért Andrej Babis, a mozgalom elnöke decemberben kisebbségi kormányt alakított.

Az Andrej Babis elleni büntetőjogi eljárás nem erősítette vele kapcsolatban a bizalmat. A rendőrség uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folytat ellene eljárást.

Zeman még a múlt héten azt mondta, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Andrej Babist fogja megbízni. Ezúttal azonban kormányfővé csak azután nevezi ki, hogy Babis bebiztosítja kormánya számára a parlamenti alsóház többségének támogatását, vagyis ha sikerül valamelyik párttal megegyeznie egy koalícióról.

A hatályos szabályok szerint Csehországban három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első kettőre az államfő, a harmadikra pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást. A mostani helyzetben az sem kizárt, hogy majd előrehozott választásokat kell tartani.

(Borítókép:  Andrej Babis cseh miniszterelnök beszédet mond a kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 16-án. - fotó: Martin Divisek / EPA / MTI) 

Rovatok