Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a Beatles két tagját Szíriában

2018. február 8., csütörtök 21:51

Két brit állampolgárságú terroristát fogtak el Szíriában a kurdok. Az Iszlám Állam két brit katonája korábban brutális kínzásokat és kivégzéseket követtek el – írja a Guardian a New York Times cikke nyomán.

Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh egy Beatles becenevű négyesnek volt a tagja, akiket a brit akcentusuk miatt hívtak így, de két társukat már korábban ártalmatlanították. A csoport körülbelül két tucat túsz megöléséért tehető felelőssé.

A csoport vezetője az a Mohammed Emwazi volt, akit a világ inkább a Dzsihád John becenéven ismert, és különösen kegyetlen kivégzéseiről volt hírhedt, például James Foley amerikai újságíró 2014-es lefejezéséről. Emwazival még 2015-ben végzett egy légi támadás. A negyedik tagot, Aine Davist tavaly ítélték el Törökországban.

A 34 éves Kotey Londonban nőtt fel, és csak később tért át azz iszlámra. Elsheikh családja a kilencvenes években menekült a Nagy-Britanniába Szudánból. Mindkettőjüket a  kurd vezetésű, az Egyesült Államok által támogatott ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fogta el. Az SDF átadta őket az amerikaiaknak, mert gyanították, hogy külföldiek. Később sikerült is az ujjlenyomatuk és más tulajdonságaik alapján azonosítani őket.

Rovatok