Index Vakbarát Hírportál

Trump ügyvédje tényleg megvásárolta egy pornósztár hallgatását

2018. február 14., szerda 11:22 | aznap frissítve

Az amerikai elnök magánügyvédje, Michael Cohen magyar idő szerint szerdán nyilatkozatban ismerte el, hogy "saját pénzéből" 130 ezer dollárt (majdnem 33 millió forintot) fizetett hallgatásáért a Stormy Daniels művésznév alatt futó pornószínésznőnek, aki még 2006-ban egy éjszakát töltött el Donald Trumppal.

A republikánus fősodorhoz közelálló The Wall Street Journal januárban írta meg, hogy Cohen 2016 októberében - tehát az elnökválasztási kampány hajrájában - fizetett Stephanie Cliffordnak (ez Stormy Daniels polgári neve), hogy a nő ne hozza nyilvánosságra az esetet. A pornósztár az affért az In Touch magazinnak egy 2011-ben készült interjúban részletesen el is mesélte (a cikk nem jelent meg, csak a WSJ leleplezését követően). Így azt is lehet tudni, hogy a légyottra Trump Tahoe-tavi szállodai lakosztályában került sor,

egy évvel azután, hogy Trump feleségül vette Melaniát és pár hónappal azután, hogy megszületett a fiuk, Barron.

Trump ezután még sokáig csapta a szelet Cliffordnak (ezt a nő férje is megerősítette), de amikor a nő egy újabb szexuális ajánlatra nemet mondott, akkor 2007-ben véget ért a kapcsolatuk.

Cohen most a The New York Timesban lehozott nyilatkozatában tulajdonképpen azt állítja, hogy magánszorgalomból fizetett ki egy csomó pénzt a nőnek, és ezt nem vasalta be sem Donald Trump holdingjától, sem pedig a kampánycsapatától.

A Stephanie Cliffordnak történt kifizetés törvényes tranzakció volt, és nem hozzájárulás a kampányköltségekhez.

Az is kiderült, hogy Cohent a beismerését a Common Cause nevű civil lobbiszervezet trükkös módon csikarta ki. A szervezet ugyanis panaszt tett a szövetségi választási bizottságnál, hogy a 130 ezer dolláros kifizetés felveti "a közvetett módon fizetett és túlságosan nagy összegű kampányfinanszírozás" gyanúját. Ezért Cohen a választási bizottságnak gyorsan azt a nyilatkozatot tette, hogy ez az ő magánakciója volt, amihez sem Trumpnak, sem cégcsoportjának, sem pedig kampánycsapatának nem volt köze. Majd miután tudta, hogy ez a nyilatkozat úgyis nyilvánosságra kerül, Cohen gyorsan elküldte a Times-nak. A lap riportere természetesen megkérdezte, hogy Trump tudtával történt-e a kifizetés, de erre - és a többi - kérdésre Cohen megtagadta a választ.

A Fehér Ház egyébként az ügy felszínre kerülése óta kategorikusan tagadja, hogy Donald Trumpnak és Stephanie Cliffordnak bármikor szexuális kapcsolata lett volna, tehát Trump ügyvédje a hallgatási díj elismerésével egyben cáfolta is Trump hivatalát.

(MTI)

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán! Csatlakozzon!

Rovatok