Index Vakbarát Hírportál

Zuma bukása után egy nappal új elnöke van Dél-Afrikai Köztársaságnak

2018. február 15., csütörtök 14:20

Elnökké választotta csütörtökön a dél-afrikai parlament Fokvárosban Cyril Ramaphosa eddigi alelnököt, miután Jacob Zuma szerda este lemondott az államfői posztról, írja az MTI.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus képviselői közül többen énekelni kezdtek és táncra perdültek Ramaphosa megválasztását követően. Az ellenzéki, radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok nevű párt politikusai viszont még a voksolás előtt kivonultak az ülésteremből. Vezetőjük, Julius Malema közölte, hogy nem óhajtják legitimálni a kormánypárt jelöltjét.

A 65 éves Ramaphosa a Dél-Afrikai Köztársaság ötödik köztársasági elnöke a faji elkülönítésen alapuló apartheidrendszer felszámolása óta.

Jacob Zuma szerda este jelentette be azonnali hatályú lemondását, miután belebukott a korrupciós botrányokba, és pártja, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kitessékelte őt a hatalomból Cyril Ramaphosa decemberi pártelnökké választását követően. A 2009 óta hivatalban lévő dél-afrikai államfőt egyebek között azzal gyanúsítják, hogy több tízezer euró értékben fogadott el kenőpénzeket a francia Thales hadiipari cég egyik leányvállalatától egy nagy állami fegyverüzlettel kapcsolatban 1999 és 2005 közötti alelnöksége idején.

Rovatok