Index Vakbarát Hírportál

A török hadsereg 1600 halott kurddal büszkélkedik

2018. február 17., szombat 09:43

Módszeresen folytatódik Törökország és a szárnyai alá vett szíriai ellenzéki milíciák hadjárata az Az észak-nyugat szíriai Afrin kanton ellen. A török hadsereg szombat reggeli közelménye szerint

már 1595 "terroristát" sikerült likvidálni az offenzíva januári kezdete óta.

Az "Olajág hadművelet" azonban az óriási túlerő ellenére sem sétagalopp, ezt mutatja az, hogy a múlt hétvégén a török légierő elveszítette egyik hipermodern T-129-es támadóhelikopterét. A török és törökbarát emberveszteségek a kurdok ernyőszervezete, a Szíriai Demokratikus Erők 880-ra rúghatnak. A valós adatokat nem igazán tudni, de talán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának számai közelebb állnak az igazsághoz. A londoni székhelyű, de kiváló szíriai információs hálózattal rendelkező szervezet szerint az elmúlt négy hétben nagyjából 170 kurd harcos vesztette életét, a támadók is hasonló nagyságrendű veszteségeket szenvedtek (az elesettek között 33 került ki a török hadseregből). Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint eddig 78 civil áldozatot azonosítottak.

A törökök mindenesetre fokozni kívánják a nyomást, szombat reggel ugyanis újabb katonai konvojokat és újabb alakulatokat küldtek a térségbe - köztük elit mesterlövész egységeket is.

Szombat délelőtt kurd és a damaszkuszi kormányhoz közel áló források vegyi fegyverek bevetésével is megvádolták a törökök által vezetett koalíciót, értesüléseik szerint hat embert vittek kórházba légzési nehézségekkel, hányással és bőrkiütésekkel. Törökország tagja a vegyifegyver-tilalmi egyezménynek. Az értesülést érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel a szíriai polgárháború során szinte minden nap elhangzik ez a vád valamelyik harcoló féllel szemben, de vádaknak csak töredéke bizonyul igaznak. Ráadásul a törökök jobban nem is lőhetnék magukat tökön, mint azzal, hogy hadászati szempontból teljesen feleslegesen vetnek be vegyifegyvert, amivel az Aszad-rezsimmel egy szintre rontanák amúgy is alacsony nemzetközi presztízsüket. 

Rovatok