Index Vakbarát Hírportál

Két embert kapott el egy lavina Svájcban

2018. február 18., vasárnap 17:35 | aznap frissítve

Lavina zúdult le vasárnap a Genftől délkeletre fekvő Finhautnál. Az eredeti rendőrségi jelentésekkel ellentétben végül nem tíz, csak két embert temetett maga alá a hó, de őket is sikerült kimenteni, írja Neue Zürcher Zeitung.

A lavina a 2500 méterrel a tengerszint felett fekvő Finhauthoz közel történt, ami közel van a Mont Blanc hegycsúcshoz. Napközben már több kisebb lavina indult meg a sípályák mellett, amelyek részben maguktól következtek be, részben pedig a síelők okozták őket.

A két embert vasárnap délután 5 órakor sikerült megtalálniuk a hegyi mentőknek. Nincsenek életveszélyben, mindkettőt kórházba szállították. 

A környéken fokozott lavinaveszély van, ami az ötös skálán hármas besorolásúnak felel meg.  

Január végén 13 ezer turistát zárt el egy lavina a külvilágtól a svájci Alpokban egy síparadicsomban, Zermatt városánál. Akkor a svájci hatóságok azt közölték, hogy az idei téli szezonban már több ezer lavinát indítottak el mesterséges módon dinamittal, hogy megelőzzék a hasonló eseteket, és védjék a síterületek biztonságát.    

Pénteken Olaszországban sodorta el lavina az alpesi mentőszolgálat három emberét.  Ketten meghaltak, a harmadik embernek sikerült túlélnie a hógörgeteget az észak-lombardiai régió 2177 méter magas Grignetta csúcsánál. 

Rovatok