Index Vakbarát Hírportál

Az új német belügyminiszter felgyorsítja az elutasított menedékkérők hazatelepítését

2018. március 11., vasárnap 18:08

A menedékkérelmek elbírálásának és a visszautasított menedékkérők hazatelepítésének felgyorsítását ígéri Horst Seehofer, a következő német szövetségi kormány belügyminisztere – írja az MTI.

A bajor miniszterelnöki tisztségből távozó politikus, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Bild am Sonntag című napilapban vasárnap közölt interjúban azt mondta, hogy az általa vezetett Bajorország Európa egyik legbiztonságosabb régiója, és Németország egésze is azzá válhat. Németországnak nyitott és liberális államnak kell maradnia. "De amikor a polgárok védelméről van szó, erős államra van szükségünk" – fejtette ki Seehofer.

"Konszenzusnak kell lennie... hogy nem fogjuk többé tolerálni az olyan területeket, ahol a jogállam nem működik" - tette hozzá, és a jövőbeni intézkedések között említette a nagyobb térfigyelő rendszer kiépítését, valamint a menedékkérelmek elbírálásának és a visszautasított menedékkérők hazatelepítésének felgyorsítását. Németország 2015 és 2016-ban több mint egymillió bevándorlót fogadott be. Többségük muszlim volt és érkezésük felerősítette a bevándorlóellenességet Németországban, aminek következtében Angela Merkel is elutasítóbb lett a menedékkérőkkel. Seehofer a kancellár által vezetett jobbos-balos nagykoalícióban lesz belügyminiszter, és Orbán Viktor szövetségesének számít.

A Reuters szerint a törésvonalak már most megmutatkoznak a koalíciós partnerek között, feszültség van köztük a reformok ütemezése és mélysége miatt. Seehofernek várhatóan vitája lesz a polgári jogokról a szociáldemokrata (SPD) Katarina Barley igazságügyi miniszterrel, Merkelnek pedig az állami költekezés és az euróövezet reformja miatt lesznek nézeteltérései Olaf Scholz szociáldemokrata pénzügyminiszterrel. A szocdem SPD-t ráadásul várhatóan fel fogja bátorítani a baloldali értékek képviseletében a polgárok növekvő támogatottsága. Egy vasárnap megjelent közvélemény-kutatás szerint az SPD támogatottsága egy hét leforgása alatt három százalékponttal nőt, és jelenleg 19 százalékon áll, míg a Merkel vezette konzervatívok változatlanul 33 százalékon vannak.

Rovatok