Index Vakbarát Hírportál

Különleges ügyész vizsgálja Trump és az FBI-fejes beszélgetéseit

2018. március 18., vasárnap 09:40

Robert Mueller különleges ügyésznél vannak azok a személyes feljegyzések, melyeket Andrew McCabe, az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken kirúgott korábbi igazgatóhelyettese készített a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről – jelentette helyi idő szerint szombaton az AP amerikai hírügynökség.

McCabe-et, akit januárban váltottak le az FBI igazgatóhelyettesi posztjáról, de eddig nem bocsátották el a hivataltól, pénteken rúgta ki Jeff Sessions igazságügyi miniszter, alig két nappal az előtt, hogy McCabe jogosult lett volna arra, hogy teljes nyugdíjjal visszavonuljon.

Sessions azzal indokolta McCabe menesztését, hogy a volt igazgatóhelyettes az FBI belső vizsgálata szerint információkat adott át a sajtónak, és félrevezette a nyomozókat – írja az MTI. 

A volt igazgatóhelyettes hosszú közleményben reagált elbocsátására, amelyben azt írja, eltávolításának politikai okai vannak, mert ő is megerősítette James Comey volt igazgató állításait arról, hogy Donald Trump elnök nyomást gyakorolt Comey-ra. A volt igazgató szerint az elnök azt akarta, hogy állítsa le azt a vizsgálatot, amelyben akkor még az FBI vizsgálta, hogy Trump és csapata összejátszott-e Oroszországgal

McCabe James Comey helyettese volt, amíg Comey-t 9 hónappal korábban fel nem mentette tisztségéből Donald Trump, saját bevallása szerint „amiatt az orosz dolog miatt”.

Mueller azt vizsgálja, hogy volt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztás idején Oroszország és Trump kampánycsapata között, illetve Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Comey feljegyzéseit már korábban megkapta a különleges ügyész. Az AP úgy tudja, McCabe feljegyzései Trumppal és Comey-val folytatott beszélgetésekről szólnak.

McCabe 20 éven át dolgozott az FBI-nál, politikai nézeteit tekintve konzervatív, ám ennek ellenére Trump és a republikánusok hosszú időn át összeférhetetlenséggel vádolták, mert felesége révén köze volt a Hillary Clinton alapítványával kapcsolatos nyomozáshoz. 

Névtelenséget kérő források szerint Trump zárt ajtók mögött korábban arról faggatta McCabe-et, hogy kire szavazott, és közölte vele, hogy a felesége egy „lúzer”.

Trump szombat hajnalban a Twitteren kommentálta McCabe menesztését. Azt írta: ez nagy nap az FBI minden dolgozója és a demokrácia számára. Közölte, a „szenteskedő” Comey-hoz képest McCabe kóristafiúnak tűnt, de ő is „tisztában volt az FBI legmagasabb szintjein uralkodó korrupcióval és hazugságokkal”.

„Elnök úr, az amerikai nép hamarosan megismerheti a történetemet, és majd ők maguk eldönthetik, hogy ki becsületes, és ki nem” – reagált McCabe elbocsátására és Trump vádjaira James Comey szombaton a Twitteren. Comey februárban jelentette be, hogy elkészült könyvével, melynek címe A higher loyalty – Truth, lies, and leadership. A könyv áprilisban jelenik meg.

Rovatok