Index Vakbarát Hírportál

Kiska megtagadta az új szlovák kormány kinevezését

2018. március 20., kedd 12:09 | aznap frissítve

Andrej Kiska szlovák államfő kedden bejelentette: nem nevezi ki azt az új összetételű kabinetet, amelynek listáját hétfőn kapta meg Peter Pellegrini kormányalakítással megbízott miniszterelnöktől, írja az MTI.

Az Új Szó értesülései szerint Kiska közölte Pellegrinivel, hogy kik azok a leendő kormánytagok, akikkel szemben kifogása van, és péntekig adott határidőt Pellegrininek, hogy új jelöltekkel álljon elő.

Beszédében Kiska áttételesen kritizálta Jozef Ráž leendő belügyminisztert. Szerinte az új kormánynak biztosítania kell a nagymácsédi kettős gyilkosság független kivizsgálását. Jelenleg arra van a legkevésbé szükség, hogy újabb gyanúsítgatások és elméletek lássanak napvilágot arról, hogy ki miért került pozícióba.

Mint ismert, március 15-én Robert Fico lemondott a szlovák kormány éléről, miután több ezren követelték a kormány lemondását a február végén élettársával együtt meggyilkolt Ján Kuciak tényfeltáró újságíró miatt kitört botrány után. Kiska ezután Fico helyettesét, Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással.

Rovatok