Index Vakbarát Hírportál

Ficónak vége, megvan az új szlovák miniszterelnök

2018. március 22., csütörtök 10:54

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit Andrej Kiska államfő. A szlovák elnök ezt követően sorra kinevezi a megújult összetételű kabinet többi tagját is – írja az MTI.

Peter Pellegrinit a múlt héten jelölte az új kormány élére a hárompárti koalíciót vezető Smer. Robert Fico az oknyomozó újságíró, Jan Kuciak és barátnője meggyilkolásába bukott bele.

Az új szlovák kormány névsora, amelyben Robert Fico kabinetjéhez képest a miniszterelnök személyén túl négy poszton történt változás, kedden vált véglegessé.

Kiska egy nappal korábban még nem volt hajlandó kinevezni Pellegrinit, mert az eredetileg a belügyi posztra jelölt vállalkozó közeli barátja volt Robert Kalináknak, a gyilkossági nyomozás kapcsán fő felelősnek tekintett előző belügyminiszternek, és Kiska nem látta biztosítottnak, hogy a nyomozás valóban független lehet. A most felálló Pellegrini-kormány belügyminisztere végül Tomáš Drucker, az eddigi egészségügy-miniszter lesz, szintén a Smerből.

A koalícióban maradó Most-Híd is jelöl egy új minisztert: Gál Gábor az igazságügyi tárcát fogja vezetni. Gál némi meglepetésre lett miniszter, miután az előző miniszter szlovák nemzetiségű jobbkeze nem vállalta el a miniszteri posztot. Gál Gábor idáig a Híd frakcióvezetője volt. Korábban ügyvédként ő védte először Malina Hedviget, de a felkérését követő napon rögtön visszamondta Malina képviseletét.

Rovatok