Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Trump oroszügyi ügyvédje

2018. március 22., csütörtök 19:29

Nem fogja tovább képviselni Donald Trumpot John Dowd, aki a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálatokban tavaly nyár óta vezette az elnök jogi csapatát, írja a BBC.

Arról ellentmondó hírek jelentek meg az amerikai médiában, hogy miért távozik most Dowd. Egyes források szerint ő ítélte úgy meg, hogy Trump nem fogadja meg a tanácsait. Más források szerint viszont Trump úgy vélte, Dowd nem tudja megfelelően kezelni Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatát, ezért menesztette ügyvédjét.

Dowd mindenesetre azt írta a Washington Postnak, hogy szereti az elnököt, és a legjobbakat kívánja neki.

Az egész közvetlen előzménye, hogy Dowd a múlt héten azt kérte az igazságügyi minisztériumtól, hogy szüntesse meg Mueller vizsgálatát. Később azt mondta, hogy ez a saját véleménye volt.

Vasárnap délelőtt Trump két Twitter-bejegyzésében is támadta a Mueller vezette vizsgálatot, azt állítva, hogy az elfogult. Trump álláspontjával republikánus politikusok egy része sem értett egyet és vasárnap televíziós interjúkban felhívták erre az elnök figyelmét. Végül a Fehér Ház ügyvédje, Ty Cobb adott ki állásfoglalást, miszerint Trump nem akarja eltávolíttatni Muellert.

Rovatok